nu bescherming in het onzijdige Zwitserland; ik hoop, hij zal ze ook bij u vinden.
Montesquiou.’
De Heer von jost toonde zich volgaarne bereid, aan het verlangen van den Generaal te voldoen, zoodra hij den medeeigenaar van het Instituut, den Heer von tscharner, en den Directeur der studiën, Professor nesemann, alvorens daarvan kennis gegeven zou hebben. Beide gaven insgelijks hunne toestemming, en de vervolgde Hertog van Chartres trad nu als eene soort van ondermeester in de school, leerde de jongens Fransch en de beginselen der meetkunde, het rekenen met decimaalbreuken, met uitgedrukte en niet uitgedrukte getallen, den regel van pythagoras, en de verdeelingen van den aardbol, over een deel van welken hij zelf bestemd was te eeniger tijd te regeren. Hij voerde den naam van chabaud. Dagelijks gaf hij zijne lessen, en nam aan de gezamentlijke tafel van onderwijzers en leerlingen zijne maaltijden. Op deze wijs bragt hij acht maanden door. Niemand wist, wie onder den eenvoudigen naam van chabaud eigenlijk verborgen was, dan de drie bestuurders van het Instituut.
Terwijl hij zich nog hier bevond, vernam de jonge Hertog, dat het hoofd van zijnen vader, philippe egalité, onder de bijl der guillotine gevallen en dat zijne moeder naar het verafgelegen Madagascar verbannen was. Te langen laatste moest ook hij voor ontdekking vreezen en deze wijkplaats verlaten, om later, na het op- en ondergaan van dat geweldige gesternte, dat als eene komeet kwam aanschieten en als eene komeet weder verdween, en na het herstellen en op nieuw verdrijven van den ouden Koningsstam, den schoonsten troon der wereld te beklimmen. Het afscheid tusschen den vervolgden jongen man en zijne leerlingen moet zeer aandoenlijk geweest zijn.
Toen de Hertog van Orleans Koning der Franschen geworden was, wist hij de gedachtenis dezer dagen te eeren. Hij deed zich, omringd van zijne scholieren, afbeelden op eene schilderij, die in het Palais-royal getoond wordt. De dagbladen hebben, eenigen tijd geleden, berigt, dat louis-philippe aan een' kleinzoon van den genoemden Heer von jost, die, even als zijn landsman, Generaal van salis-soglio, in dienst van het Zonderbond geraakt was en daarom Zwitser-