nadruk aan. Vele plaatsen en verrassende overgangen zullen den lezer buiten twijfel boeijen.
Het in dienst treden van den overleden leicher als kadet bij het 6de bataillon infanterie der Bataafsche Republiek; zijn overgang bij het Fransche leger, na de inlijving van het Koningrijk Holland in Frankrijk; het verblijf aan boord van het fregat la Revanche; het gevecht tegen eene Engelsche korvet; het nemen derzelve en opbrengen van den prijs te Morlaix. is zeer goed geschreven. Het optrekken door Frankrijk en Duitschland naar Rusland; het verblijf in Oost-Pruisen; zijne dienstneming en verrigtingen bij het Pruisische leger en overgang bij de Nederlandsche troepen, zal algemeen bevallen; terwijl, hoe dikwerf de veldtogten van 1814 en 1815 ook door verschillende personen te boek zijn gesteld, de aanteekeningen daaromtrent gansch niet onbelangrijk zijn: met de overplaatsing bij het Oost-Indische leger eindigt het eerste tijdvak.
Het tweede bevat: Het vertrek naar Batavia met troepen op het koopvaardijfregat Delphina. Een opstand onder de troepen, door een komplot, hetwelk onder de Fransche soldaten, die zich bij het detachement bevonden, bestond; de executie van drie medepligtigen; de aankomst op Java; het verblijf op Batavia en plaatsing als Kapitein bij eene kompagnie pionniers, welke bestemd is om de expeditie tegen Palembang mede te maken. Eene beschrijving wat aanleiding tot dezelve gaf. Eene uitvoerige en naauwkeurige beschrijving van de expeditie, waaruit blijkt, dat de Kapitein leicher hier een werkzaam aandeel in heeft genomen; het vertrek der troepen, na den afloop van dezelve, naar Batavia. Leicher blijft met de kompagnie pionniers achter, vertrekt insgelijks naar Java's hoofdstad; verblijf aldaar en - met den dood van den Kapitein, door den Uitgever beschreven, eindigt het tweede tijdvak.
Ziedaar den korten inhoud van het werk geschetst, waarin zeer veel verscheidenheid voorkomt. Voor hen, die zich met vele merkwaardige bijzonderheden omtrent de inneming van Palembang door de Nederlanders en de onderwerping en wegvoering des Sultans wenschen bekend te maken, is het werk zeer lezenswaardig: alle dagorders van den Generaal-Majoor, Opperbevelhebber der Palembangsche expeditie, aan de zee- en landmagt gerigt, worden hier gevonden; ter-