Het Fatalismus, of de voorbeschikking van des menschen lot, bewezen in 192 voorbeelden, enz. Door F. Nork. Te Leeuwarden, bij L. Schierbeek. 1842. In kl. 8vo. 352 bl. f 2-40.
Dezelfde nork, wiens geschrift over het bestaan der Geestenwereld onlangs in dit Tijdschrift werd aangekondigd, levert ons hier het vervolg op dien arbeid. Hier moet zelfs de allerongeloovigste zwichten: want uit 192 voorbeelden blijkt het, dat niemand zijn onverbiddelijk noodlot kan ontgaan; dat droomen, voorgevoelens, voorspellingen en voorteekenen ontegenzeggelijk uitkomen; dat er menschen zijn, die met de gave des tweeden gezichts zijn toegerust (wij zouden zeggen, met den helm geboren); dat men zichzelven kan zien en een ontwijfelbaar voorgevoel van zijnen dood hebben; eindelijk, dat ook de loop der sterren invloed uitoefent op der menschen lot.
De bloote opgave van een en ander zal wel doen zien, wat men te wachten heeft in dit werkje. Die lust heeft, leze en - overtuige zich van de reactie, welke er ten voordeele des bijgeloofs in het naburige Duitschland plaats heeft, juist bij hen, die anders als apostelen des ongeloofs optreden. Dezelfde nork, die nu welhaast spoken zal doen verschijnen, heeft de geschiedenis van den Profeet elia voor eene Mythische voorstelling der zon verklaard, en zegt in zijne voorrede, geen tegenspraak van hen te zullen verwachten, die gelooven, dat er bij jezus geboorte eene ster in het oosten verschenen is. - Sapienti sat.