mige schilderijen uit de verzameling des Hertogs van aremberg en van het leven des beeldhouwers geefs behoefden niet in het Fransch en Nederduitsch beide te zijn medegedeeld. Bladz. 36 wordt de hoogte van het stadhuis te Brussel, zeker door eene misstelling, op 364 voeten gesteld, hetwelk de hoogte is van den toren van dat gebouw. De correctie kon naauwkeuriger zijn. Voor een paar aanhalingen van verschillende soort vergunne ons de Redacteur ditmaal een klein plaatsje.
‘Uit de vertrekken van den Prins [in het Paleis van Z.K.H. te Brussel] komt men in die der Prinses. In de eerste [laatste] lag nog op hare schrijftafel het postpapier, waarvan zij de laatste maal afgenomen had, de portefeuille, de pen, waarmede het laatst scheen geschreven te zijn, een paar bruinlederen glacé-handschoenen en eenige boeken. Overigens was de kamer net en fijn gestoffeerd. Gaarne had ik nog een paar minuten in het boudoir vertoefd. Het deed mij goed, eenige oogenblikken op de plaats te staan, vroeger door onze beminde Prinses bewoond; door haar bewoond, die het Nederlandsche volk hoogacht als zijne toekomstige Vorstin; die het Nederlandsche volk bemint als de verpleegster zijner gewonden. Het was mij goed, te zien, hoe zelfs losbandige muiterij de geringste kleinigheden, haar betreffende, had geëerbiedigd, en sedert vier jaren nog niets, voor het uiterlijke ten minste, van zijne plaats weggenomen was. In een aangrenzend vertrek stond het portret van Prinses marianne op eene(n) armstoel, waarschijnlijk zoo als het toevallig daar was achtergelaten,’ enz.
‘Van eene verbazende uitgestrektheid zijn de lokalen [in de glasfabriek van den Heer kimmelin te Huy], alwaar de glasvoorwerpen worden geblazen, gevormd of gedrukt. In een derzelven stonden drie reusachtige, ronde ovens (hauts-fourneaux), welke tot het dak opgemetseld waren en aan de zijden openingen hadden, waarin het glas werd gegloeid. Aan den eersten over werden roemers in allerlei fatsoenen en voor alle standen vervaardigd. Van het gewone borrelglas tot de smaakvolste Rijnwijn- en Champagneglazen, zag ik hier blazen, draaijen, kneden als was en knippen als papier; en zoo snel, dat het mij, sedert dien dag, altijd verwondert, waarom wij voor deze broze waar nog zoo veel geld moeten betalen. Bij den tweeden