Fransch vertaald, door A. van Erpecum, Heelmeester te Amsterdam. Verrijkt met eene Voorrede van Prof. G. Vrolik. Te Antwerpen, bij Ancelle. 1822. In gr. 8vo. XXIV, 162 Bl.
Onder de ziekten, waarover de gevoelens der Artsen verschillen, behoort vooral de Kraamvrouwenkoorts, sebris puerperalis, geteld te worden. Naauwelijks zoude men eenig stelsel kunnen opnoemen, uit hetwelk men niet getracht heeft deze ziekte te verklaren, noch eenige algemeen heerschende methode, welke niet op haar is toegepast.
De Schrijver dezer Verhandeling, het gevoelen der nieuweren toegedaan, beschouwt dezelve als eene ontsteking van het buikvlies, peritonitis; op welke beschouwingswijze zijn plan van genezing gegrond is.
Na eene korte Voorrede, handelt de Schrijver, in het eerste Hoofdstuk, over den aard, de oorzaken en verschijnselen der ziekte zelve, over hare voorzegging en verschillende geneeswijs. Het tweede Hoofdstuk behelst een tiental waarnemingen, waarin de behandeling des Schrijvers, bestaande in het vroegtijdig en rijkelijk gebruik van mercurialia, met opium en hyosciamus en verzachtende geneesmiddelen gepaard, door eene gelukkige uitkomst gestaafd wordt. In het derde Hoofdstuk wordt die behandeling nader ontvouwd, en eindelijk in het vierde aangedrongen door het gezag van onderscheidene Schrijvers.
Dit is het beloop eener Verhandeling, die wij aan de nadere overweging van alle beoefenaren der Geneeskunst in ons Vaderland aanbevelen.
Wat nu des Schrijvers gevoelens zelve betreft, hoezeer wij gaarne erkennen, dat eene ontsteking van het buikvlies bij Kraamvrouwen geene zeldzame ziekte is, gelooven wij echter, dat men met regt zou mogen twijfelen, of zij zoo eigendommelijk en bij uitsluiting het karakter der febris puerperalis uitmaakt, als de Schrijver schijnt te vooronderstellen, en of zij ook daar, waar men de-