Schouwtooneel voor Natuur, Kunst en Vermaak. Door den Vriendenkring onder de zinspreuk: Arbeid in Rust. IIde Deel. In den Haag, bij H.S. de Groot. In 12mo.
Het tweede Deel van dit Schouwtooneel bevat drie Stukken: de gevondene Brieventasch of Berouw en Voldoening, Tooneelspel, naar het Hoogduitsch vrij bewerkt; de Belegering van den Toren, Blijspel, naar het Fransch; en de Heer Ambrosius Heiblok, of de Wadderveensche Familie, te Saint Amand, Blijspel. Met expresselijk? daartoe vervaardigde Muzijk.
Nr. 1. is, over het geheel genomen, een fraai en roerend stuk, dat niet missen kan, bij de vertooning, het beschaafd publiek te behagen. Het bezit vele treffende, belangrijke tooneelen, brave, edele karakters, die goed zijn geschetst en volgehouden, loopt geregeld af en houdt de aandacht en deelneming van den Aanschouwer tot het einde toe aangenaam bezig. De karakters van Fest, Roze en Karel behaagden ons inzonderheid. Dat van Vrouw Wiesen is te veel veronachtzaamd en wekt geen genoegzaam belang, en dat van Mevrouw Hard is geheel mislukt. Wij begrijpen niet, waarom de Autheur zich door haar babbelen de gelegenheid beneemt, om de treffendste tooneelen te schilderen; en even min, waarom de eigenlijke ontknooping niet op het Tooneel, maar in eene zijdkamer voorvalt. De Schrijver heeft zich, misschien, aan het schetsen daarvan niet willen wagen, en de Aanschouwer moet zich te vrede houden met een verslag, dat hij hieromtrent verkrijgt van een' persoon, die voor de deur op schildwacht staat, en somtijds eens in de kamer gluurt, om te zien wat er voorvalt.
Nr. 2. is wel de ellendigste prul, die Rec. ooit onder de oogen is gekomen. Laffe, nietsbeduidende, koele, langdradige gesprekken over zaken van niet het minste belang, doormengd met eene zoogenaamde intrigue, waaraan niets ontbreekt, dan alle waarschijnlijkheid, schoon hier genoemd: ‘dubbel overgehaalde quintessentie van gezond verstand, door geest opgelost en met oordeel aangelengd?’ afgewisseld door een spelletje piquet en het drinken van een glaasje, en besloten door een woedend gevecht met Roovers, waarin deze aanvankelijk veld winnen (NB. het slagveld is in eene