Anekdoten van den beroemden Franschen kunstschilder David.
Koning lodewijk de XVI hadt den Heere david eene wooning in de Louvre vergund. De Graaf d'angevilliers zondt den Kunstenaar bij den Heer pecoul, opziener van 's Konings gebouwen, ten einde met hem schikkingen te beraamen aangaande zijn nieuw verblijf. Deeze Opziener was een ijverig voorstander der fraaie kunsten; en getroffen door des Heeren davids groote talenten, viel hij hem in de rede, te midden van zijne ontwerpen van verdeelinge, tot hem zeggende: ‘Maar dat is een verblijf voor een ongehuwden: denkt gij het altijd te blijven?’ - ‘Ik weet het niet.’ - ‘Laat de verdeelingen voor mij over, en kom bij mij eeten.’ De Heer david nam het aan. Na den maaltijd verzogt de Heer pecoul hem alleen te spreeken. ‘Gij hebt te Rome den broeder van mijne dochter gekend; gij hebt haar gezien; indien zij u behaage, en zij behaagen in u hebbe, schenk ik u haare hand, en voeg er vijftigduizend Ecus nevens.’ Naa verloop van acht dagen tradt de Heer david met haar in den echt.
Vier kinderen heeft hij in dit huwelijk verwekt: te weeten, twee Tweelingdochters, thans aan Kolonellen gehuwd, een Zoon, die in dienst is, en nog eenen Zoon, welke studeert.
Omtrent dien zelfden tijd ontving de Heer david bestelling, van Mevrouwe de Maarschalkin van noailles, om een Christusbeeld voor haar Bidvertrek te schilderen. Deeze christus was een schoon Akademiebeeld. In 't eerst was de Maarschalkin er van verrukt; doch ten laatste herkende zij in dit Christusbeeld een zeer schoonen soldaat van de Koninklijke lijfwagt, die voor model hadt gediend. Haare godsvrucht wierdt er door geërgerd; zij zondt de schilderij aan den Kunstenaar terug, met de verklaaring, nimmer voor zulk een beeld te zullen knielen. Vergeefs gaf de Kunstenaar tot antwoord, dat het oogmerk alles heiligde; vergeefs noemde hij verscheiden Nymfjes, naar welke men Heilige Maagden hadt geschilderd. De zaak kwam in proces. Ligt kan men denken, dat de Kunstschilder het won; het regt was op zijne, en het belachelijke op de andere zijde.