Onderwijs in den Godsdienst voor jonge lieden, door H.C. Serrurier. In 's Hage, bij Vosmaer en Zoonen. 1806. In gr. 8vo. 64 Bl.
Wel mogen wij onze Natie gelukwenschen met het verschijnen van dit niet vertaald geschrift; bij alle verstandigen en weldenkenden moet het ter haarer eere dienen. Men klaagt, namelijk, dat bij veelen van de aanzienlijksten in den Lande, van den Godsdienst weinig werks gemaakt, en haar een niet zeer gunstig hart wordt toegedraagen. Op deeze voetstoots uitgestorte klagte ontmoeten wij hier eene gelukkige uitzondering. Een aanzienlijk Amsterdamsch Regent, sieraad van den Raad der Hoofdstad, de Heer serrurier, verledigt zich, om, ten behoeve zijner kinderen, een kort en eenvoudig onderwijs in den Godsdienst, nevens eene breeder ontwikkeling van het historisch gedeelte der Schriftuure, op te stellen, en door den druk algemeen verkrijgbaar te maaken. Een man van zoo veel aanziens, uitgebreide kunde, menigvuldige diensten, vroeg en laat, en tot op den huidigen dag nog, den Vaderlande en zijnen medeburgeren beweezen, als zijne Excellentie de Ridder van kinsbergen, bemoedigt den Heer serrurier in zijnen arbeid, en spoort hem tot de uitgave van zijn Werkje aan. Eenige baate, hoopen en vertrouwen wij, zullen deeze voorbeelden doen, om zommigen, die min gunstig over den Godsdienst denken, tot staan te brengen, en te doen zien, dat uitgebreide kunde en gezond verstand met zucht voor godsdienstige kennis en betragting, op de Openbaaring gegrond, zich zeer wel laaten overeenbrengen. Op de Heeren kinsbergen en serrurier tog laat zich de aantijging geenzins toepassen, dat godsdienstigheid wel eens in zwakheid van verstand haaren grondslag heeft, als moetende zij beiden onder de verlichtste mannen der eeuwe gerangschikt worden.
Wat voorts den inhoud van dit boekje aangaat, dezelve is doelmaatig, en naar de vatbaarheid der daar bij belanghebbenden berekend. Het historische gedeelte der Schriftuure, naar Recensents begrip eene hoofdvereischte in een kinder-vraagboekje, beslaat wel het grootste vak. Leerstukken, welke het Hervormd