| |
Biografische schets van de graavinne van Derby.
Niet gering is het getal der Vrouwen, die van den geringsten leevensstand tot een aanzienlyken rang zyn geklommen; zommigen ter zaake haarer persoonlyke bevalligheden, anderen door toevallige omstandigheden, en veelen door list met haare bekoorlykheden te paaren; weinigen, zeer weinigen, egter, door haare inwendige verdienste, haare ongemeene schoonheid, en haar deugdzaam gedrag te zamen vereenigd.
Het Tooneel is een gevaarlyke leevenstand voor een jong meisje van een leevendig gestel en persoonlyke begaafdheden, inzonderheid wanneer zy, door beroeps-bekwaamheden, de gunstelinge van het publiek is geworden. Op den weg der deugd te volharden, te midden van zoo veelerlei verzoekingen, en te midden van tallooze verwonderaaren van aanzien en vermogen, ondersteld eene vastheid van grondbeginzelen, en eene zuiverheid van hart, die met regt de grootste bewondering verdient. Wanneer een meisje, in zodanige omstandigheden, voor de verlokzels bezwykt, die haar telkens worden voorgehouden, zyn zelf de deugdzaamen meer gezind tot het betoon van medelyden dan om te berispen, om te verontschuldigen dan te veroordeelen; maar wanneer iemant, aldus geplaatst, alle verzoekingen grootmoedig braveert, aan alle schitterende bekooringen, die haar worden voorgesteld, weerstand biedt, en, buiten het toezigt van het vaderlyk oog, te midden van ingewikkelde kronkelpaden haaren weg vervolgt, zonder immer eene betigtende aanmerking van de naauw toeziende menigte te verdienen, zulk eene mag voorwaar, als een voorbeeld van wèlverdienden lof en naavolginge, der algemeene opmerkinge wel worden voorgedraagen.
De Heer farren, de Vader van het onderwerp dee- | |
| |
zer Leevensschetze, stondt als leerling by eenen Wondheeler en Apotheker te Cork; hy hadt eenen Broeder, die door zyne verdienste den rang beklom van Kapitein in het vierënzestigste Regiment voetvolk. Deeze was tevens een Geleerde en een Autheur; hy schreef eene Verhandeling over den Smaak, die in handen van Dr. hawkesworth gesteld wierdt, en diens goedkeuring erlangde. Zoo veel wy weeten, is dezelve evenwel niet gedrukt.
De Vader van Juffer farren, naa zyne leerjaaren te hebben uitgediend, zette, voor eigen rekening, te Cork een' winkel op. Doch, hoewel hy algemeen geagt wierdt, en met de Dogter van den Heer wright, een voornaam Brouwer te Liverpool, in den echt tradt, met welke hy eenige middelen behuwelykte, zyne zaak nam niet op, en moest hy eindelyk zynen boedel opgeeven. Het mag niet ontveinsd worden, dat zyn gedrag, in zommige opzigten, zynen val veroorzaakte; want op gezelschap was hy zeer gesteld, zonder in de keuze daar van zeer kiesch te weezen; liever was hy in de herberg dan in zyn' winkel. Veel werks maakte hy steeds van tooneelvermaaken, en hieldt veel verkeering met de kinderen van thespis in zyne geboortestad. Naa zyn vertrek na Liverpool, en vernomen hebbende, dat de omstandigheden zyns Schoonvaders aan zyne verwagtingen niet beantwoordden, nam hy het besluit, het Tooneel te betreeden. Intusschen ging hy voort in zyne ongeregelde leevenswyze; en hadde de naarstigheid van Juffrouw farren, nevens den onderstand, welken zy van haare Vrienden genoot, zulks niet verhoed, haar toestand en die haarer kinderen zou hoogstelendig geweest zyn. Zy baarde haaren echtgenoot zeven kinderen; twee van welke, terwyl wy dit schryven (1802), nog in leeven zyn: elizabeth, het onderwerp van dit verhaal, zynde op één na het oudste, en peggy, het jongste kind, gehuwd aan den Heere knight, een voornaam Akteur op het Tooneel in Covent-garden.
De Graavin wierdt geboren in den Jaare 1759, en verloor haaren Vader in haare vroege jeugd. In den Jaare 1773 verscheen zy voor de eerste maal op het Tooneel te Liverpool, in het Karakter van rosetta, in de Opera, getiteld: Love of the Village. Dat Tooneel wierdt bestuurd door den Heer younger, een afgeleefden Too- | |
| |
neelspeeler, en, om zyne grappigheid en uitgebreid hart, in dat gedeelte des Koninkryks, by veelen nog heden in gezegende naagedagtenis. Hy nam Juffer farren onder zyn onmiddelyk opzigt, en hieldt het oog over haar met eene recht vaderlyke zorge. Onder zulk eenen opziener en onderwyzer, door vlugheid van begrip en een leergraagen geest geschraagd, maakte zy spoedige vorderingen in tooneelbekwaumheid, en wierdt de gunstelinge van het Publiek, niet slegts te Liverpool, maar ook te Shrewsbury, Chester, en op andere plaatzen, alwaar de Troep van den Heere younger gewoon was te speelen.
De agtenswaardige man, die in haar geluk en bevorring ten allen tyde hartlyk deel nam, raadde haar eindelyk, haar geluk te Londen te beproeven. In den Jaare 1777 vertrok zy derwaarts, met een brief van aanbeveelinge van den Heere younger aan colman den Ouden, op wiens Tooneel zy kort daarnaa verscheen in het Karakter van Miss hardcastle, in goldsmith's Blyspel, Shee strops to Conquer getiteld. Op denzelfden avond deedt de uitmuntende Klugtspeeler edwin zyne intrede, in het Karakter van tony lumpkin, en in dat zelfde saisoen verscheen ook het uitsteekend vernuft, wylen de Heer henderson - een drietal Tooneelspeelers, hoedanigen zelden elkander ontmoeten.
Met toejuiching wierdt Juffer farren ontvangen; de beste Kunstregters voorspelden haaren toekomenden roem. In de maand Augustus speelde zy de rol van rosina in The Spanish Barber, welk stuk toen voor 't eerst vertoond wierdt; door haare wyze van speelen werkte zy niet weinig mede, om dat stuk opgang te doen maaken.
In den volgenden Winter ontving zy aanzoek van de Bestuurders van den Schouwburg in Covent-garden, en tradt met dezelven in verbintenis. Het Treurspel was hier haar vak. Niet lang daarnaa ging zy tot den Schouwburg in Drury-lane over, alwaar zy insgelyks in het Treurspel ten tooneele verscheen, hoewel zy ook zomtyds in het Blyspel optradt. Eindelyk gebeurde 'er een gelukkig voorval, 't welk haar rechtstreeks in den kring bragt, voor welken de natuur haar bestemd hadt. Mejuffrouw abington, de gunstelinge van thalia en van de Stad, ging van Drury-lane na Covent-garden over, en liet de plaats, welke zy met zoo
| |
| |
veel roem hadt vervuld, ledig. In hunne verlegenheid lieten de eigenaars van het Tooneel het oog op Juffer farren vallen, die welhaast Justrouw abington, indien niet overtrof, immers in de meeste opzigten evenaarde.
De toejuiching, met welke zy van het Publiek wierdt begunstigd, hoe streelende ook, kon, egter, het genoegen niet opweegen, welk zy moest smaaken, zich vereerd vindende met de byzondere agting der grooten en deugdzaamen. De geregeldheid van haar gedrag en de bescheidenheid van haare houdinge verworven haar de vriendschap van eenige der aanzienlykste lieden in de groote waereld. Lady dorothea thompson en Lady cecilia johnson ontvingen Miss farren in het getal haarer byzondere Vriendinnen; en dit was het middel, waardoor zy de opmerking van den Graave van derby tot zich trok.
Bekend is het, in hoedanig eenen toestand zyne Lordschap zich ten aanzien van zyne eerste echtgenoote bevondt; niets, egter, dan haare ongebondenheid, kon den van haar gescheidenen echtgenoot in staat stellen, om zyne hand te geeven aan iemant, zyner liefde zoo overwaardig. Juffer farren's leevensstand en afkomst, en alle daar mede gepaarde omstandigheden, zoo wel als de zyne, zouden, misschien, eene andere soort van verbintenisse, in de oogen van het meerendeel der menschen, niet aanstootlyk hebben doen vinden; maar, tot eere van hun beiden, kon nooit de Laster in hunne verkeering iet berispelyks vinden. Hoe meer van naby zyne Lordschap haar karakter en gemoedsgesteldheid leerde kennen, hoe zyne liefde voor haar met sterker banden wierdt toegehaald. 't Was niet de drift van jeugdige hartstogtlykheid, of de speeling eener grillige verbeeldinge, maar eene zuivere, vuurige liefde, op de bewondering van haare beginzelen, zoo wel als van haare persoonlyke begaafdheden, gegrond, die hem de kans schooner deedt staan, om in zulk eene, meer dan in eene aanzienlyke verbintenis, het hoogst geluk te genieten.
Hoewel zyne Lordschap zoo min als Miss farren van hunne verkeering een geheim maakten, droegen zy wel zorge om aan de waereld geene aanleiding tot lastering te geeven. En men heeft opgemerkt, dat zy nooit elkander gezien hebben, of de Moeder van Miss far- | |
| |
ren, die steeds by haar inwoonde, was daar by tegenwoordig.
Eindelyk stierf de Graavin van derby; en nu was het oogenblik geboren, door den Graaf zoo lang met verlangen verbeid. Op den 7 April 1797 nam Miss farren afscheid van het Publiek in Drury-lane, in het Karakter van Lady teazle, in het Tooneelstuk The School for Scandal, onder eene algemeene aandoening der aanschouweren, van welke, misschien, nooit een Schouwburg voorbeeld opleverde.
Op den 8 May daar aan volgende wierdt het huwelyk voltrokken, in zyn Lordschaps huis op Grosvenorplein. Kort daarnaa verscheen haare Ladyschap ten Hove, en in den stoet by de huwelyks-inzegening van de Koninklyke Prinsesse met den Hertog van wirtemberg. Zints dien tyd heeft het doorluchtig paar meestal zyn verblyf ten platten lande, in het Landhuis van zyne Lordschap, gehouden, alwaar haare Ladyschap van de landlieden en de armen als een zegen des hemels wordt aangemerkt. In de kringen der aanzienlyken wordt haare Ladyschap naar verdienste geagt en bemind, als de doorluchtigste van haaren rang. |
|