Christelyke Gezangen, ten gebruike der Doopsgezinde Gemeente, vergaderende by het Lam en den Toren, te Amsterdam. Te Amsterdam by P.J. Uylenbroek, L, van Hulst en A. van Aken, 1793. In gr. 8vo. 172 bl.
Het Gezang, een der voornaamste deelen van den Godsdienst der Christenen uitmaakende, konde de Doopsgezinde Gemeente, vergaderende by het Lam en den Toren te Amsterdam, niet afzyn, om ook op dat gedeelte haare aandacht te vestigen. Sedert den jaare 1684, zong men, in die Gemeente, eene beryming van Davids Psalmen, door verscheiden Dichters van dien tyd; als mede eenige weinige Schriftuurlyke Gezangen, toenmaals mede ingevoerd, meer byzonderlyk passende op Christelyke Feesttyden en Plechtigheden. Van tyd tot tyd echter veranderde de fmaak in de Nederduitsche Dichtkunst, en dit maakte ook eene verandering in dat verouderd gezang noodzaakelyk, en wel te meer, daar de meeste Protestantsche Gemeenten in ons Vaderland, zelfs die der Hervormden, hunne Psalmen, of Kerkgezangen, verbeterden. De gemelde Doopsgezinde Gemeente besloot, derhalven, ook tot het invoeren van een beter Gezangboek; kiezende nu, in plaatse van de Psalm-beryming, door d.r. camphuisen, j. oudaen, en anderen, vervaardigd, de veel betere van laus deo, salus populo; welke, den 16den van Zomermaand deezes jaars, benevens deeze Christelyke Gezangen, in die Gemeente werdt ingevoerd.
Niet ongepast vroeg klopstock: of david, wanneer hy onder het Nieuwe Testament geleefd had, of dat hy een Christen ware geweest; geen andere Psalmen zoude gemaakt hebben? - Zekerlyk zou zyn verheven genie zich dan tot de hoofdgebeurtenissen van het Euangelie, en verscheidene andere stichtelyke Onderwerpen uit de Christelyke Zedekunde, bepaald hebben. Dit verdedigt derhalven de onderstelling van die Christelyke Gemeenten, welke gelooven, dat zy, benevens de Psalmen van david, ook gepaste Liederen en Gezangen mogen en moeten gebruiken, welke meer op de hoofdgebeurtenissen van hunnen Godsdienst, en deszelfs Plechtigheden, toepasselyk zyn.
Een aantal van agt en zestig byzondere Gezangen komen in deezen Bundel voor, gaande over zodanige Onderwerpen, als de Geboorte, en het Lyden, van jesus, deszelfs Opstanding en Hemelvaart, benevens de meeste Feestdagen, en eenige punten der Zedekunde, opleveren. De Maakers deezer Gezangen worden niet genoemd; zy behoorden niet alle tot de Doopsgezinde Gemeente, maar waren Leden van zeer onderscheiden Protestantsche Gezindheden, 't welk zeer wel te stade geko-