welriekende kruiden vervuld vonden. De reden vraagende, kreeg ik tot bescheid, dat die geur voortkwam uit de wortelen van het Gras, platgetreeden en uit den grond gerukt door de pooten der Olyphanten en Paarden, in den stoet des Nabob Visiers.
Het land was wild en onbebouwd, en dit was het gemeen Gras 't welk den grond bedekte; groeijende in groote bosschen digt by elkander, en in 't algemeen van drie tot vier voeten lang. Naardemaal het winter was, bloeide het niet. Het grootste gedeelte was ook afgebrand op den weg dien wy volgden, ten einde het geen beletzel mogt veroorzaaken aan den Nabob, om zich ergens neder te slaan.
Ik droeg zorg, om, met beleid, eenige Planten uit te spitten, welke ik zond om geplaatst te worden in myn tuin te Lucknow. Zy tierden 'er weeldrig, en in den Regentyd schooten zy ter hoogte van omtrent zes voeten op. De Inboorelingen noemen deeze Plant Terankus, 't welk in de Hindoo-taal letterlyk betekent Koorts-bedwinger, uit hoofde van de kragt, welke zy daar aan toeschryven. De geheele Plant heeft een sterke specery-geur; dan en de kragt en de reuk huisvesten voornaamlyk in de wortelen, die in het kaauwen een bitteren, warmen, prikkelenden, smaak hebben, eenigzins gepaard met dat gloeiende in den mond, 't welk Cardamom veroorzaakt.
Deeze ontdekking van de Nardus Indica beantwoordt zeer juist aan een voorval door arrianus verhaald, in zyne Geschiedenis des Krygstochts van alexander den grooten in Indie. Hy schryft Lib. VI. c. 22. ‘dat, geduurende zyn optocht door de wildernissen van Gadrosia, de lugt vervuld was met de geur van de Nardus, platgetreeden door de voeten des Legers; en dat de Pheniciers, die den tocht bywoonden, een zeer grooten voorraad daar van, als ook van Myrrhe, verzamelden, om ze in hun eigen Land, als Koopwaaren, over te brengen.’
Eene Aftekening van de Plant in bloei, en een welbewaarde gedroogde Plant, stelden Sir joseph banks in staat, om, volgens de kenmerken der Kruidkunde, te bepaalen, dat dezelve eene soort van Andropogon was, verschillende van alle Planten, onder den naam van Nardus uit Indie gebragt, alsmede van alle van die soort tot nog toe in de Plantkundige Stelzels beschreeven.