De naaspeuringen, waarmede de Heer zimmerman eenen aanvang maakt, stelt hy zelven voor in de volgende vraagen: ‘welke Luchtstreeken, welke trappen van hitte, enz., (zie bladz. 33 tot 34. reg. 17,) was hy een Neger of Georgier? ingeslooten.’ Deeze vraagen worden in de eerste Afdeeling met de mogelykste naauwkeurigheid ontleed, oordeelkundig beantwoord, en met een reeks van uitmuntende waarneemingen gestaafd.
In de tweede Afdeeling onderzoekt de Hoogleeraar, tot meerdere voldoening, of nu waarlyk de opgegeeven oorzaaken zodanig eenen invloed op het menschlyk geslagt gehad kunnen hebben, dat uit het zelfde ras van menschen alle die gedaanten en verscheidenheden, die wy thans in het zelve waarneemen, zouden kunnen gesprooten zyn. En hy besluit uit een aantal redenen, die des Schryvers uitgebreide beleezenheid en scherpziend vernuft byzonder kentekenen, doch welke in het Werk zelve moeten naagezien worden, ‘dat alle de verschillende soorten enz. enz.;’ (zie bl. 119 geheel uit.) Asien dus als de geboorteplaats van den mensch (die dan ook verondersteld wordt blank of blond geweest te zyn,) aanneemende, stelt de Schryver zich de verbreiding van het menschlyk geslagt op eene zeer aanneemlyke wyze voor; (zie bladz. 138. enz.)
De derde en laatste Afdeeling van dit eerste Gedeelte, waar in de vraag ‘was de eerste mensch twee- of viervoetig?’ beantwoord wordt, strekt ter wederlegging van monboddo en rousseau, die den mensch tot een Orang-Outang verlaagden, en van moscati, die beweerde, dat de mensch natuurlyk op vier voeten moest gaan. - Stellingen, welker ongerymdheid de Hoogleeraar, zo door de bewyzen van tyson, buffon, d'aubenton, paauw, camper, als zyne eigen redeneeringen, ten bondigsten betoogt.
Dit korte overzicht zy genoeg, om onzen Leezer met dit, in allen opzichte interessant, Werk, bekend te maaken. Jammer is het, dat de uitvoering van den druk zo slordig, en de Vertaaling zo vol Germanismi, is. De bygevoegde Nooten hadden, zonder de waarde van het Boek te verminderen, weg kunnen blyven, te meer, daar men 'er verscheiden onnaauwkeurigheden in ontmoet.