Guadalupe Nettel werd in 1973 geboren in Mexico, maar bracht een deel van haar leven in Frankrijk door. Jarenlang werkte ze voor Franse en Latijns-Amerikaanse bladen en literaire supplementen. Tot nu toe schreef ze drie verhalenbundels en twee romans. Haar werk is in verschillende talen vertaald. Het in dit nummer gepubliceerde verhaal komt uit de bundel Pétalos y otras historias incómodas uit 2008, die internationaal verschillende prijzen kreeg. Haar roman El huésped uit 2006 (in 2010 in Nederland verschenen als De gast) werd onderscheiden met de Duitse Anna Seghersprijs. In 2011 verscheen de roman El cuerpo en que nací.
Pieter Nieuwint (Utrecht, 1945) studeerde van 1964 tot 1979 Engels te Amsterdam; hij was van 1965 tot 1979 pianist/componist van het Kabaret Ivo de Wijs, en van 1981 tot 2000 docent Taalvaardigheid Engels aan de Universiteit van Tilburg (destijds KUB). Hij besteedt zijn tijd aan koren, (gelegenheids)cabaret en de lichte muze. Zo stelde hij samen met Ivo de Wijs de bundel Light Verse in Dutch and Double Dutch samen, een zojuist bij Nijgh & Van Ditmar verschenen bloemlezing uit het werk van John O'Mill.
Joyce Carol Oates (1938), afkomstig uit een katholiek milieu, studeerde Engels en filosofie. Ze debuteerde in 1959 en bouwt sindsdien aan een omvangrijk oeuvre (ruim vijftig romans en dertig verhalenbundels, naast poëzie, toneel, essays en kinderboeken). Bekende titels zijn Blonde, een roman over Marilyn Monroe, en American Appetites (vertaald als Een Amerikaanse droom). Het verhaal The Cousins dateert van 2004.
Liam O'Flaherty (1896-1984) kwam uit een gezin waar nog Iers werd gesproken. Hij wilde priester worden, maar nam dienst bij The Irish Guards en vocht in W.O.I. Daar liep hij shellshock op, waardoor hij mentaal labiel. bleef. Zijn oorlogservaringen bekeerden hem tot het communisme. Na de oorlog zwierf hij door Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Canada en het Midden-Oosten. Hierna werd hij literair en revolutionair actief in Ierland. Tussen 1924 en 1976 schreef hij een dozijn romans en verhalenbundels. Veel van zijn werk verscheen oorspronkelijk in het Iers. Zijn neef John Ford verfilmde in 1935 zijn roman The Informer (1925).
Boelat Okoedzjava (1924-97) geniet in Rusland vooral bekendheid als zanger. Veel van de verhalen die hij schreef, zijn gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen. Zijn Georgische vader werd tijdens de zuiveringen van 1937 ‘ontmaskerd’ als Duits spion en geëxecuteerd. Zijn Armeense moeder bracht jaren door in de Goelag. Boelat woonde in Tbilisi bij zijn grootmoeder. In Tbilisi studeerde hij letterkunde. In Rusland is zijn werk lange tijd ondergronds uitgebracht. In 1994 kreeg hij de Bookerprijs voor zijn roman The Show is Over. Okoedzjava stierf in Parijs.
Drs. P (Heinz Polzer, Thun, 1919) is de gevierde nestor van het Light Verse in Nederland. Hij studeerde economie in Rotterdam, verbleef enige jaren in Indonesië en ontpopte zich daarna als tekstschrijver/cabaretier. Ruim veertig jaar lang, tot 1996, trad hij op met eigen liederen, waarvan er vele klassiek zijn geworden, zichzelf op de piano begeleidend met eigen muziek. Zijn bibliografie en discografie zijn indrukwekkend. Drs. P werkte alle dertig jaargangen mee aan de afdeling Light Verse van De Tweede Ronde.
Frans Pointl (1935) debuteerde Zomer 1984 als prozaist in De Tweede Ronde, waarin hij vrijwel al zijn volgende verhalen zou voorpubliceren. In 1989 verscheen bij Nijgh & van Ditmar zijn succesrijke debuutbundel De kip die over de soep vloog. Er zou nog een dozijn bundels volgen. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag verscheen de voorlopig laatste, Poelie de verschrikkelijke, met kattenverhalen.
Jaap Scholten (1963) debuteerde met Bavianehaar & Chipolatapudding en brak door met de coming-of-age roman Tachtig. In 2002 vertrok Scholten naar Centraal Europa, van waaruit hij voor NRC Handelsblad brieven schreef, gepubliceerd in Heer & Meester. In 2008 verscheen De wet van Spengler, door Selexyz verkozen tot het beste boek van het jaar. November 2010 volgde Kameraad Baron - Een reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocratie, waarmee Scholten de Libris Geschiedenis Prijs 2011 won. Hij werkt aan een roman die met Tachtig en De wet van Spengler tezamen een drieluik zal vormen, werktitel: Sweetheart of the Rodeo. Beoogde verschijningsdatum: najaar 2013.