werd gesteund door de autoriteiten. Posthuum werden er granieten obelisken voor hem opgericht, straten en pleinen naar hem vernoemd. Maar het levenslot van de dichter leent zich niet zo eenvoudig tot mythologische bewerking, en talrijke hele en halve verzwijgingen omgeven zijn naam met een raadselachtig aureool.
Hij joeg zich een kogel door het hoofd in 1930, toen de wetten van de ‘ijzeren’ noodzakelijkheid eindelijk hadden gezegevierd, en ‘het begin van de triomftocht van het socialisme’ op plechtige wijze was geproclameerd. De daad deed zijn literaire bewonderaars zo schrikken dat velen weigerden het gebeurde te geloven.
Korte posthuum gevonden notities en dichtregels waren voor zijn tijdgenoten van weinig nut bij het onderscheiden van de ware en verborgen oorzaken van de ramp. En inderdaad, regels als
... De boot van de liefde liep stuk op de sleur.
... Ik sta quitte met het leven.
brengen de onderzoekers van het werk van de dichter zeer in beroering en zijn de oorzaak van heel wat gissingen en vermoedens.
Majakóvski's laatste levensjaren schoten aan de ogen van zijn vijanden en bewonderaars voorbij als een soort angstwekkende en onstuimige flits. Hij draafde heen en weer, schreef, organiseerde en zocht Veteranen uit voor steeds maar nieuwe bewegingen. Hij was bitter bedroefd over het lage culturele peil van de proletarische toehoorders en werkte onophoudelijk aan ‘de maatschappij’.
Men mag daarbij niet vergeten dat hij, zelfs toen hij de functie van partijdichter vervulde, altijd een origineel fenomeen is gebleven. Hij was vaak niet in staat de zware last van propagandist te dragen, maar kon nooit ontkomen aan de verschrikkelijke kracht van zijn dichterschap.
Bij deze persoonlijkheid was alles in beweging: zijn grenzen waren opwindend, onzeker, rekbaar. Waarschijnlijk was dit het gevolg van een noodlottige eenzaamheid die eens was bepaald en