[Nummer 18]
Een gesproken nummer in de traditie van Podium
Anja de Feijter
Op 20 mei 2005 nam de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen afscheid van dr. Siem Bakker, die ruim dertig jaar als universitair docent Moderne Letterkunde aan Nederlands in Nijmegen verbonden is geweest. Om collega Bakker in zijn specialisme van het tijdschriftonderzoek te fêteren werd een zogenaamd gesproken nummer georganiseerd. Dit idee was gebaseerd op het beroemd en berucht geworden gesproken nummer van Podium, dat plaatsvond op de avond van 1 maart 1951 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het ging de literatuurgeschiedenis in als het doorbraaknummer van Podium, het nummer van het tijdschrift waarmee de nieuwe generatie van de dichters van de Beweging van Vijftig een doorbraak bewerkstelligde. Siem Bakker weet, evenals vakgenoten als Hans Renders en Piet Calis, hoeveel reconstruerend literair-historisch onderzoek nodig is geweest voordat die avond van de eerste maart 1951 ‘definitief’ kon worden beschreven. Zorg voor het culturele en literaire geheugen gaf ons dan ook al snel de suggestie in, dat het goed zou zijn om de gehouden voordrachten in druk te laten verschijnen. Op de dag van het afscheid is daarvoor gezorgd in de vorm van een unicum: aan het slot van het symposium werd hem het ‘gesproken nummer’ als Schone Zakdoek aangeboden. In het voorliggende nummer van ts·>Tijdschrift voor tijdschriftstudies worden nu de bijdragen aan het symposium van de vier sprekers gepubliceerd.
Guillaume van Gemert heeft door de keuze van zijn object van onderzoek gezorgd voor een vleug van het analphabetische van die legendarische Podium-avond uit 1951. Zijn bijdrage gaat over de Acta Semi-Eruditorum, een ‘antitijdschrift’ uit de eerste decennia van de achttiende eeuw, waarvan twee jaargangen verschenen zijn.
Met het oog op haar onderzoek van de interactie tussen Nederland en Vlaanderen op het terrein van de literatuur toetst Floor van Renssen een hypothese over de veranderende functie van literaire tijdschriften. Haar