Vlaamse liberale vrouwen in de journalistieke wereld (1880-1914). Een analyse van hun positie in het journalistieke veld en hun bijdrage aan de periodieke pers in Vlaanderen en Nederland
Mijn onderzoeksproject is erop gericht de inbreng van Vlaamse liberale vrouwen binnen de journalistieke productie in Vlaanderen en Nederland tussen 1880 en 1914 in kaart te brengen. Ik richt me op vrouwen die op regelmatige basis bijdragen verzorgden voor literair-culturele periodieken en reken zowel poëzie, proza en vertalingen als literaire recensies, kritische essays, onderwijskundige bijdragen, reisverslagen en semi-wetenschappelijke artikelen tot de journalistieke productie.
Een belangrijke plaats wordt ingenomen door de liberale schrijfster Virginie Loveling, die naast gedichten en novelles tal van vertalingen, recensies, satirische schetsen, reisverslagen en bijdragen over volkskunde in Vlaamse en Nederlandse tijdschriften publiceerde. Zij biedt een vertrekpunt voor een literair-sociologische analyse van de professionele situatie en de publicaties van liberale vrouwen die actief waren in de periodieke pers, waarbij de theorieën van Bourdieu - en gendergevoelige kritieken hierop - de leidraad vormen.
Basismateriaal voor dit onderzoek omvat de correspondentie van de schrijfsters met figuren uit hun familiale en professionele kring, en hun publicaties in de periodieken zelf Voor de periode 1880-1914 zijn dit onder meer tijdschriften als l'Atheneum Belge, Eigen haard, De gids, Groot Nederland, Het leeskabinet, Nederland, Het Nederlandsch museum, Nederlandsche dicht- en kunsthalle, Tijdschrift voor het Willems-Fonds, De toekomst, Revue de Belgique, De Vlaamsche kunstbode, De Vlaamsche gids, De Vlaemsche school en Volkskunde.
Promotoren: prof dr. M. Demoor en prof. dr. A.-M. Musschoot
Liselotte Vandenbussche
Universiteit Gent
Centrum voor Genderstudies
Vakgroep Engels
Rozier 44
B-9000 Gent
00 32 (0)9 264 39 78
liselotte.vandenbussche@rug.ac.be