Redactioneel
Normen en waarden. Een nationaal debat. De vraag is natuurlijk of het mogelijk is iedere Nederlander een stem te geven in zo'n debat. Maar daar komt nog een andere vraag bij kijken: heeft zo'n debat wel zin, als de politieke macht ons blijft dicteren wat we moeten vinden in dit debat? In Tsjip/Letteren deze keer een discussie die hier boven staat: de discussie over macht en moraal. We hebben ons maar beperkt tot de uitwerking hiervan op cultureel gebied...
Moet in kunst wat elders niet mag? Gert Peelen organiseerde met anderen een discussie over de maatschappelijke functie van kunst en schreef er een artikel over. Een kunstenaar die last heeft van de macht in ‘verkeerde’ handen is Geerten Meijsing. Joop Dirksen schreef een analyse over het schrijversbestaan van deze auteur. Een andere vorm van kunst, kleinkunst, is nog niet of nauwelijks doorgedrongen tot het klaslokaal. Volkomen ten onrechte, vindt Henk Langenhuijsen. Ook adolescentenromans zijn in de klas vaak de grote afwezige. Jannetta de With laat zien waarom docenten ze juist wel moeten gebruiken. Helma van Lierop gaat vervolgens in op de macht die de jeugdliteraire criticus daarbij uitoefent. Ook de boekhandelaar heeft meer invloed dan hij denkt, concludeert boekhandelaar Stein Spijkerman in een gesprek met Joop Dirksen. En wat te denken van de jeugdbibliothecaris, zoals Christl Mulder laat zien? Ten slotte een geruststellende bijdrage van Ad Bok, die aangeeft dat de docent in de klas de macht echt niet hoeft over te dragen aan de computer - de angst van velen.
Buiten het thema nog twee mooie stukken: Carla Driessen borduurt voort op het artikel van Joop Dirksen uit het vorige nummer. Zij betoogt - net als hij - dat het ouderwetse leesverslag niet meer kan, maar dat het internet kan helpen bij het samenstellen van nieuwe, nuttige verwerkingsopdrachten. En een artikel van Henk Langenhuijsen over de vijftien jaar geleden overleden auteur Jan de Zanger, die nog steeds niet weg te denken is van de fictielijsten in de onderbouw.
In de Leeswijzer vindt u deze keer nog een vernieuwing. Zijn we in het vorige nummer begonnen de poëzie wat prominenter te brengen, we willen ook meer aandacht voor films in de klas. Daarom nu een bespreking door Frank Blaakmeer, die laat zien dat een oude film als Spoorloos nog heel goed bruikbaar is.
Veel leesplezier.
Mireille Oostindië