Redactioneel
Ons hele leven zijn we bezig met ontwikkelen. De laatste jaren zelfs bewust, getuige de enorme toename van loopbaancentra, personal coaches en trainers. We zijn immers nooit te oud om te leren, sterker nog: we zijn er doorlopend mee bezig. Gek toch dat in het onderwijs dit doorlopende proces van leren vaak wordt doorbroken doordat de lesstof in hokjes van jaren, klassen, vakken en onderwerpen wordt aangeboden...
Deze Tsjip/Letteren, de tweede van de vijftiende jaargang, staat in het teken van doorlopend leren. Weg met de hokjes, op naar de aandacht voor het persoonlijke, continue leerproces. Schrijver Bart Moeyaert trapt af met een ontroerend persoonlijk verhaal over zijn eigen literaire ontwikkeling, als lezer en als auteur. Dick Schram kijkt naar het verband tussen lezen in de vrije tijd en lezen voor de verplichte leeslijst op school. Weten we hier meer van, dan kunnen we immers onze lessen veel beter op de individuele leerling afstemmen. Anne-Mariken Raukema bespreekt vervolgens het proefschrift van Erik van Schooten, die literatuuronderwijs als een vorm van leesbevordering ziet. Maar dan wel zonder leesverslagen oude stijl, vindt Joop Dirksen. Hij geeft in zijn bijdrage een voorbeeld van hoe het anders kan. Ook Marleen Kieft en Gert Rijlaarsdam hebben een mooi praktijkverhaal, zij onderzochten hoe twee vakonderdelen, literatuur en schrijven, goed en vooral productief kunnen worden gecombineerd. Wil van der Veur gaf jarenlang met veel plezier les in Ede. Hij vertelt hoe hij samen met zijn collega's van het Marnix College poëzie als doorlopende leerlijn aanbiedt. Ook interessant om te weten is natuurlijk hoe scholieren tot cultureel gedrag komen, in de brede zin van het woord. Van het lezen van boeken tot het schrijven van songteksten: welke leerlingen doen het, welke niet en waarom? Cedric Stalpers doet verslag van zijn onderzoek. Hans van Bemmel schrijft over hoe een doorlopende leerlijn in het vak CKV tot stand kan komen, en welke haken en ogen er aan kleven. Tot slot geeft Jan van Gemert hiervan zijn praktijkverslag.
Naast deze artikelen vindt u natuurlijk ook de vaste rubrieken als de Agenda en ‘Kennismaken met’ - deze keer stelt het Enschedese SLO zich aan u voor. Tot slot is er de Leeswijzer, waarin we voortaan meer aandacht willen besteden aan poëzie, te beginnen met een bespreking van Tjitske Jansens Het moest maar eens gaan sneeuwen en Vitrine van Vrouwkje Tuinman door Xander Michiel Beute.
Veel leesplezier.
Mireille Oostindië