Waardering
Een digitale presentatie is in feite de enige mogelijkheid om zo'n omvangrijk project uit te voeren. Alleen al de tekst en afbeeldingen van het voltooide programma zouden in gedrukte vorm een flinke boekenkast in beslag nemen, en dan mist zo'n omvangrijk boekwerk de mogelijkheden van hyperlinks, multimedia en interactie met de gebruiker, die van een website een zeer veelzijdige publicatieomgeving maken. Bovendien maakt een website het mogelijk de diverse doelgroepen - en vooral jongere generaties - vanuit hun eigen invalshoek en behoefte te bedienen. Tenslotte biedt internet een potentieel bereik dat via de aloude media niet te evenaren is.
Via e-mail komen er regelmatig reacties binnen van gebruikers van Bijbelencultuur.nl. Het merendeel van deze reacties bevat complimenten over opzet en inhoud van de website. Het feit dat de website in opzet gevrijwaard is van religieuze of evangeliserende kleuring wordt door menigeen uitdrukkelijk op prijs gesteld. Voorts zijn er regelmatig berichten van docenten die melden deze website in hun onderwijs zeer goed te kunnen gebruiken. Tenslotte zijn er bezoekers die vragen, opmerkingen of suggesties voor aanvullingen opsturen naar aanleiding van de inhoud.
Om de gebruikswaarde van de website verder te versterken, worden op dit ogenblik concrete voorbereidingen getroffen voor een didactische component voor gebruik in de Tweede Fase van het voortgezet onderwijs. Het voornemen is om een aantal zogenoemde ‘guided tours’ en ‘webquests’ te ontwikkelen, waarin allerlei verbanden tussen bijbel en cultuur kunnen worden aangetoond en door leerlingen nader onderzocht. Op deze wijze kan bijvoorbeeld een kunstenaar, een thema of een persoon centraal wordt gesteld. Te denken valt bijvoorbeeld aan thema's als ‘de oorsprong van het kerstverhaal’, ‘de apocalyps in het werk van Jeroen Bosch’ of ‘Wolkers en de bijbel’. Eenieder die op de hoogte wil blijven van de plaatsing van nieuwe bijbelboeken op de website, kan zich via de homepage opgeven voor de attenderingsservice.
Hubert Slings is als beleidsmedewerker onderwijs en docent literatuurdidactiek verbonden aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van de websites Literatuurgeschiedenis.nl en Bijbelencultuur.nl, en vormt hij samen met Frits van Oostrom de hoofdredactie van de schoolboekenserie Tekst in Context. In 2000 promoveerde hij op Toekomst voor de Middeleeuwen. Middelnederlandse literatuur in het voortgezet onderwijs.