Redactioneel
In het voorliggende nummer wil de redactie u informeren, uw kennis actualiseren - of hoe het ook moge heten - op het gebied van de grensgebieden van literatuur en de andere, met name de meer beeldgerichte kunstvakken. Kunst in de klas. En wel met een grote K, zoals ook de beeldredacteur van dit nummer, Lisa Brandenburg, het interpreteert. Omdat u als literatuurdocent voor Nederlands, Frans, Duits of Engels, als vakdocent CKV-1 dagelijks te maken heeft met de essentiële linken en raakvlakken met de andere vakken, meenden wij er goed aan te doen dit nummer voor een groot deel te wijden aan die kunst in de klas. Joop Dirksen, redacteur van het eerste uur, opent met zijn bijdrage over de vraag hoe ontwikkeling van de emotionele intelligentie van leerlingen te combineren is met die van hun literaire competentie. Komen IQ en EQ samen of niet - that's the question!
Hoe zit het nou als van een boek een film gemaakt wordt? En waarom wordt het ene boek meteen verfilmd en waarom mijn favoriet niet? Wat is het verschil tussen lezen en kijken terwijl het verhaal hetzelfde is? Deze en meer vragen probeert Frank Blaakmeer te beantwoorden in zijn bijdrage. Dezelfde Blaakmeer is in gesprek geweest met Marieke van der Pol, bekend van onder meer de verfilming van Polleke en de voor een Oscar genomineerde film De tweeling. Over deze laatste film laat hij Van der Pol uitgebreid aan het woord.
Op de vraag naar welke rol het omslag speelt in de keuze van een boek promoveerde Ronald Piters enige tijd geleden. Keer op keer zwoegen vormgevers op een nog interessanter omslag. Maar wat doet het met de lezer? En wat zegt het over de genre-indeling?
Op het Dr.-Knippenberg College in Helmond wordt binnen CKV-1 al enige tijd met strips gewerkt. Ine Pels, een van de initiatiefnemers beschrijft de situatie; eerst rond de Farao's, later rond Hair.
Hoe zit het met vmbo-leerlingen die kunstzinnige aspiraties hebben? Cor Geljon dook in de wereld die een stuk moeilijker ligt dan havo en vwo en had een gesprek op een van de scholen met een voortrekkersrol, de Open Scholengemeenschap Bijlmer in Amsterdam Zuid-Oost.
Komt het huwelijk tussen het oude aanschouwelijk onderwijs en het veel jongere interactief onderwijs echt tot stand? Lidwine Janssens van de Noord Nederlandse interfaculteit der Kunsten reageert en geeft handreikingen. Met een paar enthousiaste collega's richtte Margreet Feenstra van de Amsterdamse Cheider Scholengemeenschap vorig jaar een site in waar leerlingen niet alleen kennis konden maken, maar ook konden werken met gedichten in en uit het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de docenten een eye opener.
Uit Appingedam een bijdrage van Ton Mulder, een docent die ervaring opdeed met de ICT-Kunst- & Cultuurkoffer.
Harry Baggen, onder andere docent en kunstcoördinator en community manager CKV-1 en -2 van Kennisnet, gaat in op de vraag hoe de nieuwe media kunnen helpen bij de dossiervorming van leerlingen.
Frans Bauer lijkt Jacques de Vroomen, de vaste columnist, te hebben geïnspireerd. Of hebben we het bij het verkeerde eind?
Guido Robbens ten slotte gaat in op hoe enkele werken van Duitse auteurs van de eerste helft van de vorige eeuw kunnen worden ingezet in de literatuurlessen anno 2004.
Ten slotte wat inmiddels bekende, vaste rubrieken: de Leeswijzer, de kennismakingsrubriek - dit keer met il Luster, die poëzie op een aanstekelijke manier aan jongeren overdragen - en de gebruikelijke agenda.
Namens de redactie wens ik u een mooie zomer en veel genoegen met dit nummer.
Anne-Mariken Raukema