omdat je bijvoorbeeld bezig bent met het behandelen van een boek met een homoseksuele hoofdpersoon,’ zegt Carine Frielink, docente Nederlands op een havo-vwo in Horst.
Romans, films of tijdschriftartikelen kunnen goede inleidingen zijn voor het thema homoseksualiteit. Zoals bijvoorbeeld de volgende jeugdboeken: Je moet dansen op mijn graf van Aidan Chambers, De Trimbaan van Imme Dros, De Bijenkoningin van Veronica Hazelhoff en Maanzaad van Lydia Rood. En een paar romans waarin homoseksualiteit duidelijk naar voren komt: Ruby Fruit Jungle van Rita Mae Brown, Twee Vrouwen van Harry Mulisch en Zilver van Adriaan van Dis. Naar aanleiding van een passage uit een boek of tijdschrift (Expreszo, Zij aan Zij, XL, Squeeze) kun je als docent een discussie los krijgen over homoseksualiteit. Expreszo is een tijdschrift dat speciaal op jongeren is gericht. Het is net als de XL, dat voor alle leeftijden is, een uitgave van het COC. Zij aan Zij is een tijdschrift voor vrouwen dat voornamelijk op relaties is gericht. Squeeze is een mannenblad waar allerlei soorten artikelen in staan. In een rapport over de vanzelfsprekendheid van heteroseksualiteit binnen de schoolpraktijk is De Heteroseksuele School (Een verslag over homoseksualiteit op de middelbare school) te koop. Hierin staan ook veel persoonlijke en bruikbare verhalen voor in een klas. Dit rapport is te koop bij COC-winkel Nijmegen.
Films zijn natuurlijk ook altijd erg interessant. Het COC is bezig met een voorlichtingsfilm speciaal voor vbomavo, maar er zijn natuurlijk ook speelfilms: The incredibly true adventure of two girls in love (een erg lange titel, maar zeer de moeite waard), Priest, Les nuits fauves, Even cowgirls get the blues, Thin Ice. In de betere videotheken hebben ze aparte schappen met gay & lesbianmovies. Vaak weet het personeel ook wat meer van de films af.
Het thema homoseksualiteit staat meestal op het programma van de vakken maatschappijleer of levensbeschouwelijke vorming. En soms komt het in andere lessen aan bod. Wat eraan wordt gedaan varieert nogal. Je kunt het ook in een algemeen project over verliefdheid, relaties en/of seksualiteit verwerken. Het is goed om met je klas eens openlijk over homoseksualiteit te praten.
Maar wat ontbreekt aan deze werkvormen zijn de gays and lesbians zelf, de deskundigen op dit gebied! Leerlingen vinden het juist prettig aan hen vragen te stellen en tegen hen eventuele negatieve gevoelens omtrent homoseksualiteit te uiten. Bijna elk COC (N.V.I.H. COC: Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit, Cultureel Ontspannings Centrum, een naam uit 1946) in een grote stad heeft een voorlichtersgroep met mensen die in hun vrije tijd voorlichting geven op middelbare scholen, maar ook op middelbaar en hoger beroepsonderwijs en organisaties (bijv. KVO-groepen en andere christelijke organisaties).
‘Ik vind het belangrijk dat er voorlichting wordt gegeven. Homoseksualiteit is schijnbaar gewoon, maar er wordt niet over gepraat. Het is belangrijk voor (homoseksuele) leerlingen dat ze homo's te zien krijgen, zodat leerlingen ook werkelijk zien dat ze bestaan en homoseksuele leerlingen zien dat ze niet de enigen zijn,’ zegt Lia Goossens, voorlichter van de werkgroep Den Bosch.