Wat is de plaste van de film in ckv volgens jullie?
Je kunt film brengen als elke andere kunstvorm binnen ckv: binnen een thema zijn allerlei concretiseringen van dat thema aan te bieden, uit verschillende perioden en uit verschillende culturele omgevingen, daarnaast kunnen we natuurlijk een gedegen theoretische onderbouwing bieden van deze kunstvorm.
Leerlingen moeten in aanraking komen met de belangrijkste stromingen binnen de film en weten hoe het medium werkt, de ‘taal’ van de film kennen.
Nadeel voor het medium film is dat het zelden gezien wordt als autonome kunstvorm, maar hoogstens als ‘meeloper’ (‘We kunnen bij dit thema ook nog wel een passend filmpje vinden’) Dat zal wel komen doordat film toch nog altijd in eerste instantie gezien wordt als oppervlakkig vermaak, als de kermisattractie die ze oorspronkelijk geweest is.
Voordeel voor de film is dat de Hollywoodfilm in zijn ‘taalgebruik’ voor iedere jongere bekend terrein is: de manier waarop verhaalfiguren worden geïntroduceerd, waarop verwachtingen worden gewekt en ingelost. De Hollywoodfilm is kant-en-klare film: alles ‘klopt’: elk detail dat ergens wordt geïntroduceerd, heeft een functie. Als er in het begin ergens een pistool ligt, weet de kijker dat dat verderop ergens gebruikt gaat worden. Vanuit een bij leerlingen populaire Hollywoodfilm kun je hen dus bewust maken van de verschillende mogelijkheden van het medium: hoe vertelt een regisseur een verhaal, wat voor filmische middelen heeft hij tot zijn beschikking, op welke manier probeert hij bij de kijker de gewenste effecten te bereiken. Daarna kan voorzichtig de stap gezet worden naar niet-Hollywoodfilms.
Films uit de Nouvelle Vague waren voor ons westerlingen nog te volgen, nog herkenbaar, hoewel ze al door hun andere ‘taalgebruik’ bij veel kijkers vraagtekens opriepen. Maar wanneer je onvoorbereid naar bijvoorbeeld derdewereldfilms gaat zitten kijken of naar films uit bepaalde subculturen, dan kun je er vaak geen touw aan vastknopen: ze vergen veel meer meedenken, zijn veel minder narratief. Je moet er als kijker mee om leren gaan. Als je deze films aan leerlingen wilt gaan aanbieden, moet je op een aantal zaken letten. Op de eerste plaats moet je de leerling leren om ervoor open te staan. Smaakontwikkeling is een proces dat stapsgewijs verloopt: bij elk volgend