Kunstcoördinator en kunstmentor
Joke Klumper, docente Nederlands aan het Thijcollege te Oldenzaal, voor veel congresgangers een bekend gezicht geworden, zette kort uiteen wat de taken van de kunstcoördinator zijn. Zij benadrukte dat met name het structureel onderhouden van buitenschoolse contacten voor de meeste docenten nieuw is. ‘Tot nu toe was het ondernemen van buitenschoolse activiteiten afhankelijk van de liefde van een docent voor zijn vak en legden docenten ieder afzonderlijk hun contacten met culturele instellingen,’ aldus Klumper, ‘maar in de toekomst maakt de coördinator een jaarprogramma met culturele activiteiten die ook buiten zijn eigen vakgebied vallen.’
Buitenschools treedt de coördinator op als onderhandelaar. In die hoedanigheid werkt hij samen met de kunstinstellingen met als doel het samenstellen van culturele programma's en het verkrijgen van kortingen. Intern ligt het accent op het aanvoeren van een CKV 1 sectie, het bewaken van de kwaliteit van het CKV 1 onderwijs en het beheren van de financiën en de materiële voorzieningen.
De mentor functioneert vooral als begeleider van de leerlingen. Veel scholen stellen zich de vraag hoeveel tijd moet worden besteed aan die begeleiding en hoeveel docenten als begeleider zullen optreden. Het Thijcollege heeft één mentor per klas aangesteld die naast zijn reguliere lesuren (waarvan ook een aantal lessen in het kader van CKV 1) 40 uur overlegtijd binnen het CKV 1 team krijgt. Dat is ongeveer één uur per week.
De contacttijd en begeleidingstijd vallen samen en worden voor de docent als lesuren gerekend: voor 4 havo betekent dat bijvoorbeeld 28 uur zelfstandig werken op school, maar met een docent die ieder moment aanspreekbaar is. Daarnaast hebben de leerlingen in dat jaar 16 uur les in het kader van CKV 1 en 34 uur huiswerktijd. De resterende uren worden gebruikt in het volgende jaar. Gerelateerd aan de taken, adviseert de SLO de kunstcoördinator ongeveer 240 uur toe te kennen en dus wekelijks voor 4 tot 6 uur is vrijgeroosterd.