Het project Zintuig
Voor het interconfessionele Olympus College, in 1995 ontstaan uit een fusie van twee Arnhemse scholen, is de kunst een soort religie. Hun voorlichter is niet vies van ronkende taal. Hij ziet ‘het onderwijs als een uitdaging’ en de school is er een ‘die openstaat voor ontwikkelingen in de maatschappij en onderwijs, en met een cultuur van open communicatie, waarin “durven en wagen” kernbegrippen zijn’. Gaat u zitten. Of: ‘Het eigen lichaam fungeert [bij het oproepen van kunstzinnige ervaringen] als instrument, als een soort studiehuis.’ Nog erger. Maar gezegd moet worden dat dit een school is, waar leraren op hun functioneren worden aangesproken. Evaluatie van onderwijs is een vanzelfsprekende zaak.
Men begint van onderop met de vernieuwing. Twee projecten in de brugklas, waarvan één rond kunst. In het eerste project, Werken met de stad, zorgen Nederlands, aardrijkskunde, beeldende vorming voor het onderwijs, van elk een les in het project, dat betekent een halve dag per week. En zo is het ook met het kunstproject, dat gedragen wordt door beeldende vorming, muziek, drama en gymnastiek (dans). Tweemaal een halve dag, dat is een hele dag.
Zintuig is onmiddellijk na de herfstvakantie gestart en duurt vijftien weken, dat wil zeggen tot en met 20 februari 1998. De tien brugklassen krijgen in deze periode elk één dag per week interdisciplinair kunstonderwijs, en wel van half negen tot half drie.
Onderdeel van het lesprogramma is dat de leerlingen exposities, concerten, musea en theatervoorstellingen bezoeken en op de HKA kennismaken met de verschillende kunstopleidingen via open repetities, masterclasses, warming-ups van de dansafdeling en productielessen. Dit geschiedt onder leiding van voor elke klas de mentor, zes stagiairs van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (voor beeldende vorming, drama, theaterdans en muziek) en een vakdocent van de HKA. In een latere fase zal een zo zware batterij aan medewerkers wel in kracht moeten verminderen. Volgens Sjoerd Schwibettus van de HKA gaat dat lukken, wanneer de hogeschool ‘breed opgeleide’ docenten kan gaan afleveren. Uit zijn beschrijving van de aanloopmoeilijkheden bleek hoezeer elke ‘faculteit’ van de HKA in haar eigen cultuur zit opgesloten. En daarom denk ik dat zich hier straks, wanneer het Olympus College mínder stagiairs mag verwachten om de school te helpen bij zijn projecten een probleem gaat voordoen.