Leesdossier voor enkele Fremdkörper
Het plezierige van dit rapport is dat je er als docent en didacticus echt wat aan hebt. Hamel verstopt zich niet achter jargon, heeft een goed gestructureerd verhaal en zorgt voor een heel zakelijke samenvatting van problemen en oplossingen. Docenten die het accent leggen op tekstbestudering en formele analyse van boeken, blijken grote moeite te hebben met het leesdossier. Voor hen is het leesdossier eenvoudigweg een ‘Fremdkörper’. Het werkt niet ‘als het wordt gebruikt als controlemiddel bij het traditionele, cognitieve, reproductieve en op tekstbestudering gerichte literatuuronderwijs’ (p. 54). Wie echter het accent legt op literaire (smaak)-ontwikkeling en het geven van een persoonlijk, individueel oordeel over literaire werken, redt het wel degelijk. In haar aanbevelingen propageert Josje Hamel de ontwikkeling van lesmateriaal waarmee leerlingen leren reflecteren, dat uiteindelijk een goed balansverslag oplevert. Verder is onderzoek nodig naar de samenhang tussen individueel en gezamenlijk leren, aspecten van geïntegreerd literatuuronderwijs - een gemeenschappelijk leesdossier bijvoorbeeld voor Nederlands, de moderne vreemde talen en CKV1 - en de praktijkbeschrijving van scholen die deelnemen aan het netwerk Geïntegreerd Literatuuronderwijs.
Ik ben gelukkig met deze beschrijving van onderzoek. Mij persoonlijk helpt zij bij de voltooiing van een boek over het leesdossier en de weg er naar toe - waarvan een enkeling wellicht intussen ten onrechte vermoedt dat het er pas zal komen wanneer het leesdossier is bijgezet in het panopticum van didactische oudheden. Wishful thinking! Meer nog dan voor de individuele didacticus is voor de docent die wil leren van de openhartigheid van collega's in hetzelfde schuitje, het rapport een welkome uitgave.
Josje Hamel, Het leesdossier bij literatuur. Een onderzoek naar problemen en oplossingen in de praktijk. Studie en onderzoek binnen het project Nederlands VO 26.
SLO Enschede, oktober 1997. Onder redactie van Helge Bonset. Bestellen: SLO, Project Nederlands, Postbus 20431, 7500 CA Enschede. Tel (053) 4840 414/646.