Opzet van het project
Doel van het vak CKV1 is oriëntatie op culturele en kunstzinnige aspecten.
Daarbij letten wij op twee componenten, in de SLO-uitwerking aangeduid als de domeinen ‘culturele activiteiten’ en ‘kennis over kunst en cultuur’.
Bij het thema ‘Romantische liefde’ werden betrokken de vakken Nederlands, Engels, Frans, Duits, tekenen/handvaardigheid en muziek. Zij besteedden naast een aandeel in het ene uur CKV1, alle in de eigen tijd één uur per week aan het thema, Frans en Duits uiteraard alleen wanneer leerlingen deze vakken in hun keuzepakket hadden.
Hoe werkt dit nu?
Bij de betrokken vakken komen onderwerpen aan de orde die met het centrale thema te maken hebben. Per vak verzamelt de leerling alle informatie in een dossiermap. Die bestaat uit een tweeringsmap met per deelnemend vak een tabblad waarachter taaksheets, lesbrieven, kopieën en aantekeningen, (thuis) uitgevoerde opdrachten en reacties op voorgaande lessen, eigen (creatief) werk zoals opstellen, verslagen, tekeningen, foto's, krantenknipsels, opgeschreven gedachten en reacties met betrekking tot het onderwerp. In het CKV1-uur komen de volgende onderdelen aan de orde - en dat gebeurt door middel van opdrachten en onderzoek -: historische achtergronden/perspectief, zodat de leerling een goed beeld krijgt van de periode van de Romantiek. Voorts proberen we relaties - overeenkomsten en verschillen - vast te stellen tussen de in de diverse vakken aan de orde gekomen onderwerpen. Die onderwerpen worden uiteraard in eerder genoemd historisch perspectief geplaatst. En ten slotte is het CKV1-uur ervoor om een verslag te maken waarin de eigen waardering en ontwikkeling beschreven worden.
Hoe wordt een en ander beoordeeld? Per vak krijgt de leerling, voor het betreffende dossiergedeelte, een cijfer. De beoordeling van het CKV-gedeelte gebeurt door de CKV-docent en één van de andere docenten (naar keuze).