De film over Jan Arends
Op 21 januari 1974, de dag nadat zijn gedichtenbundel Lunchpauzegedichten uitkomt, pleegt Jan Arends zelfmoord door uit het raam van zijn kamer aan het Roelof Hartplein in Amsterdam te springen. Hiermee kwam een eind aan het leven van een wonderlijk man, die als huisknecht en tekstschrijver een zeer opmerkelijk leven leidde. Arends lijkt een beetje vergeten, maar zijn werk heeft een zeer aparte kleur, die hem tot een uniek figuur in de Nederlandse literatuur maakt. Leerlingen hebben in eerste instantie soms wat moeite met zijn werk, maar als ze eenmaal gewonnen zijn, ‘gaan ze er ook voor’. Het is een interessante man en zijn werk biedt toch veel herkenningspunten. Zijn bekendste verhaal
Keefman werd indertijd maandenlang door Jacques Commandeur met veel succes als voorstelling in de theaters gespeeld. In veel van zijn werk gaat het om de onmacht om contact te leggen met anderen. Dit en zijn verblijf in de psychiatrische inrichtingen hebben zijn leven en werk bepaald. ‘Ik ben een melaatse. Ik ben in het Krankenhaus. Ik ben een rotte plek in de samenleving’, zegt hij ergens.
Juist voor die leerlingen die even een duwtje moeten hebben om binnen dit genre onbekend werk te lezen, is er binnenkort een film die hen over de grens kan helpen.