Redactioneel
De ontwikkelingen van het digitale tijdperk houden velen bezig. In het bijzonder de informatievloed: informatieoverkill, vereenzaming achter het beeld- of computerscherm, anarchie van het internet. Er wordt gewaarschuwd voor informatiechaos en desinformatie. Media en cultuurcritici waarschuwen voor een tweestandenmaatschappij: een info-elite tegenover een grote massa van digibeten, die met de ontwikkelingen gewoon niet meekunnen.
Uiteraard is dit niet nieuw, al sinds Plato in ‘Phaidros’ de vernietiging van de taal door de uitvinding van het schrift bespreekt, wordt elk nieuw medium als vernietiger van de cultuur tot dan toe beschouwd. De ervaring leert dat het meestal zo'n vaart niet loopt. Ronald Soetaert die al enkele jaren in Vlaanderen en Nederland het multimediale landschap in kaart brengt, doet het in dit nummer nog eens over, maar nu vanuit het brede perspectief van geletterdheid. Hij schetst ons hoe de digitale wereld niet alleen onze vrije tijd maar ook ons professioneel ‘geletterd’ leven zal beïnvloeden. Edouard Vanhoutte is als onderzoeker werkzaam in het Clausarchief aan de Universitaire Instelling Antwerpen en heeft in die functie veel belangstelling voor de nieuwe media. Hij toont ons hoe het overdadig rijke werk van Claus met de nieuwe media ook in educatieve omgevingen tot zijn recht kan komen. André Mottart vraagt aandacht voor de digitale literatuur zelf. Vandaag nog relatief onbekend maar met de rasse verspreiding van Internet ongetwijfeld niet lang meer.
Frits Schulte tenslotte wil met beide voeten op de grond blijven en heeft het over de omkadering en randvoorwaarden die noodzakelijkerwijze horen bij al dat moois dat ons door de cyberjongens wordt beloofd.
Naast aandacht voor deze thema-artikelen over kunst op de digitale snelweg, staat Wam de Moor in dit nummer ook stil bij de dood van de Nederlandse dichter Ida Gerhardt die 15 augustus jl. overleed.
Joop Dirksen schetst de gevolgen die de eindtermen literatuur in de aanstaande tweede fase hebben voor het literatuuronderwijs. Zijn er oplossingen voor het dalend aantal studiebelastingsuren en voor een nuttige verdeling van de beschikbare tijd?
Hans Ester gaat dieper in op de elementen natuur en milieu in de Nederlandse en Zuidafrikaanse poëzie. Dit is nog maar een greep uit het veelzijdige aanbod in dit derde nummer van Tsjip/Letteren.
Bij dit nummer treft u ook twee bijlagen. We hebben gemeend de lezers van Tsjip en van Letteren een plezier te doen met een overzicht van de verschenen artikelen in de afgelopen jaargangen. Dit register stelt u in staat om nog eens terug te bladeren in oude nummers of vestigt wellicht de aandacht op een artikel dat u gemist heeft.