ming gelezen wordt door ieder die op een of andere manier betrokken wil worden bij het nieuwe vak CKV 1, spreekt haast vanzelf. Hier heeft John Hausmans de pen voor opgenomen. Hij was tot voor kort coördinator van het Netwerk CKV 1, waaraan twaalf scholen deelnemen, en was een belangrijke schakel in de vakontwikkelgroep CKV 1. Het is verheugend dat CKV 1 zich duidelijk mag onderscheiden van CKV 2: een sterk accent ligt hier op de ervaring en beleving van de kunsten door leerlingen, tegenover de ambachtelijkheid en het theoretisch vermogen die in CKV 2 ontwikkeld behoren te worden. De tijd die voor CKV 1 beschikbaar is, 120 (havo) en 200 (vwo) uur, laat geen bokkensprongen toe. En in de jaargangen vijf en zes van Tsjip is al uitvoerig aandacht besteed aan CKV 1 en de zaken daaromheen.
Wat Hausmans opmerkt over het kunstmentoraat en het kunstdossier is voorzichtig, maar blijkbaar nog niet voorzichtig genoeg. Want onder zijn handen vandaan is het kunstmentoraat na de voltooiing van zijn brochure, gesplitst in twee duidelijk onderscheiden taken: een van bovenaf: namelijk de kunstcoördinator, die het CKV 1 -team zou moeten gaan leiden, en daarnaast de kunstmentor, die zich bezighoudt met het individuele programma, van de leerlingen. Derde factor in CKV 1, in feite waarschijnlijk de belangrijkste, is de kunstvakdocent, de vakman of vakvrouw die zijn specialisatie inbrengt in CKV 1.
Wat kunstdossier en nota bene - naast leesdossier en leesautobiografie bij Nederlands en de moderne vreemde talen - de kunstautobiografie betreft, hou ik mijn hart wel een beetje vast. Ik denk dat dit te veel van het goede wordt en zich derhalve ten kwade ontwikkelt. Ik zelf zou het als leerling al heel wat vinden als ik één keer in mijn schoolcarrière grondig had teruggekeken op mijn omgang met kunst en literatuur. En ik zelf zou het mooi genoeg vinden als ik kon beschikken over één dossier voor alle literatuur- en kunstvakken, waarin ik alleen het allerbelangrijkste zou bewaren en van tijd tot tijd mijn reflectie in een balansverslag zou neerleggen, ter voorbereiding op het examen.
Deze ‘cri de coeur’ verdient nadere uitwerking, maar ik wil er toch niet langer mee wachten haar te uiten.
Wam de Moor
De voorlichtingsbrochures van de SLO zijn te bestellen bij:
SLO, afdeling Verkoop,
Postbus 2041, 7500 CA Enschede, tel. 053 - 4840 305.