Peter van de Kerkhof
Wij moeten niet, daarom doen wij!
‘Hoeveel boeken moeten jullie op school lezen?’ Op middelbare scholen een veel gehoorde, zo niet de meest gehoorde vraag; met de nadruk op moeten. Wanneer de leerlingen in de brugklas komen, krijgen ze te horen dat lezen moet en de docenten Nederlands doen hun uiterste best leerlingen ertoe te bewegen dat ze (weer) gaan lezen. In die brugklas lukt dat vaak nog wel, maar daarna slaat onverbiddelijk de ‘verloedering’ toe. We kunnen allemaal de redenen verzinnen; we hebben dat ook al verschillende keren gedaan, er is onderzoek te over dat de vrijetijdsbesteding van pubers in kaart brengt. Per slot van rekening komen wij, docenten, mensen uit het boekenvak, en schrijvers regelmatig bij elkaar om samen de dag van de Literatuur te beleven. Een dag die speciaal in het leven geroepen is ter bevordering van het lezen en de literaire vorming.
Vrijdag 4 november 1994 hebben we weer ‘onze’ dag beleefd, voor de tweede keer, nadat Bulkboek in 1992 met deze pendant van de voorjaarse Dag van de Literatuur - vooral voor leerlingen en schrijvers- was begonnen. Een dag met als thema ‘Literatuuronderwijs en de (nieuwe) media’. Het is een dag geweest vol nieuwe ideeën, uitwisselingen, voordrachten en workshops.
De centrale vraag, al decennia oud - zie wat daar in de docentenbladen Moer, Levende Talen en ook Tsjip over geschreven is - blijft staan: Hoe krijgen wij de jonge mensen aan het lezen? Ik ben van mening dat we dat alleen kunnen bereiken als we (op school) inspelen op hun wensen en aansluiten bij hun belevingswereld. ‘Lezen op zich is niet zo erg, maar die Literatuur.......’, aldus een leerling.
Kijken we naar de functie van het onderwijs dan zit daar toch iets bij van het opleiden van een nieuwe generatie voor de toekomst. Stel dat we een periode nemen van de volgende 50 jaar. Als we die nieuwe generatie opleiden met een methode die 50 jaar geleden al usance was, zit er een gat van 100 jaar! Steeds als leerlingen boekenlijsten inleveren voor het mondeling schoolonderzoek valt mij op dat het boeken zijn die ik zelf ook voor De Lijst gelezen heb. Het ‘nieuwste’ boek is uit 1978, met soms een uitzondering voor De Aanslag. Meestal kan ik het niet laten en zet onder de lijst: We leven in 1994! De hint wordt zelden begrepen.