Over het volgende nummer
Als gezegd in het Redactioneel: wat niet mee kon in dit nummer, vindt u wel in de laatste aflevering van deze derde jaargang: meer over het lezen van poëzie in de klas, nu bij de vreemde talen, en het favoriete gedicht. Daarnaast vervolgen we de inventarisatie van het Lexicon met de bespreking van de eigentijdse dichters.
Het Nijmeegs voordrachtsfestival heeft veel leerlingen geconfronteerd met poëzie en proza. Eerder schreven we over de gang van zaken daar, nu gaat het om de keuze van de teksten en de wijze waarop deze worden gevisualiseerd.
Marcel Möring mag dan nauwelijks genoemd zijn in het kader van het Schwerpunkt, de kwaliteit van zijn werk en de waardering die het intussen heeft ondervonden, rechtvaardigen een literatuurdidactische analyse. Ze was reeds beloofd en ze komt in 3/4.
Hoe men over zulke boeken als dat van Möring, de werken van meesters Nooteboom, Mulisch en Haasse leerlingen kan laten nadenken in verbandn met het tentamen voor de lijst vertelt docent W.A. Schlundt Bodien.
1993 is het jaar van de basisvorming, ook de literaire basisvorming. Vandaar dat we de jaargang afronden met een nadere beschouwing van die literaire vorming in de verschillende sectoren. Dit in samenhang met de speciale uitgave die wij u, in samenwerking met de Stichting Leerplanontwikkeling kunnen aanbieden, van het Leerplan Fictie in de basisvorming, samengesteld door Dick Prak, Martien de Jong en Eric Wagemans. In de rubriek Van bestuur en werkgroepen hebt u daarover kunnen lezen.
Leesbevordering blijft op de agenda. In Zeeland en het KAN-gebied (Knooppunt Arnhem-Nijmegen) is dit najaar het Sirene-project van start gegaan, een pilot-project van WVC onder auspiciën van de SPL. We gaan praten met de coördinatoren en vatten samen wat er onder de verlokkingen van deze sirenen wordt gedaan om de leesbeleving een kans te geven bij 12- tot 18-jarigen. Van de basisvorming tot en met de tweede fase.