Redactioneel
Hij heeft, als oud-fractievoorzitter van de PvdA in Nijmegen, zijn partijgenoten in de Tweede Kamer bestookt met brieven over de voor kunst en cultuur zo noodlottige basisvorming, hij schreef in de NRC-Handelsblad van 10 juni 1.1. zijn gal uit over de onzin van het voorgenomen programma, dat bandenplakken en een knoop aannaaien als schoolse activiteit stelt boven literaire vorming, en hij ging voor Tsjip na hoe de nieuwe eindexamens Grieks en Latijn het oude vertaalonderwijs aan de gymnasia stuwen in de richting van echt, interessant literatuuronderwijs. Anton van Hooff, universitair hoofddocent oude geschiedenis aan de K.U. Nijmegen en voorzitter van de Vereniging van Classici in Nederland, wetenschapper en onderwijsman in hart en nieren en gewaardeerd bij studenten en collegae om zijn didactische kennis van zaken.
De actualiteit in de literaire vorming. We beginnen in deze Tsjip met de uitvoering van het plan om dichters, prozaschrijvers en soms ook essayisten die een belangrijke literaire prijs krijgen met een literatuurdidactische benadering bij de Tsjip-lezer te introduceren. De winnaar van de AKO-literatuurprijs, P.F. Thomése is de eerste. Wam de Moor, jurylid, geeft zijn selectie uit de bundel Zuidland en licht deze toe.
Grieks, Latijn, Nederlands, maar ook Frans en Duits deze keer. Arie van den Akker werkt al jaren met de Exercises de Style van Raymond Queneau in de klas. Daarvan het verslag. Eus Schalkwijk promoveerde onlangs op een analyse van de wijze waarop docenten Duits een zestal literatuurboeken of een eigen methode hanteerden in de klas. Zijn interessante studie wordt besproken door Anja Bijlsma-Lindaart en zelf vertelt hij hoe de resultaten van zijn onderzoek doorwerken in de voorbereiding op een nieuw literatuurboek.
En een tweede gesprek met de literatuurdocent. Nu met Riet Ross van het Christelijk Streeklyceum in Ede, begonnen in het lager onderwijs en van alle markten thuis. Weet wat ze wil en doet dat ook. Lezen dus. Tenslotte tweemaal 80-jarige, eeuwig jonge Annie M.G. Schmidt: eerst met een gedicht ‘Bij het omslag’, daarna in de nieuwe rubriek Boekbesprekingen. Ook daarin: Bzzlletin als bemiddelaar tussen literatuur en school.