Redactioneel
Als u dit eerste nummer van Tsjip doorbladert zult u misschien denken: O, maar daar heb je alleen wat aan wanneer je Engels doceert. Dit is slechts schijn en berust op enig toeval waarvan we vervolgens dankbaar gebruik hebben gemaakt. Want het kan geen kwaad, lijkt ons, om in elk nummer een bepaald accent te leggen. Daarbij valt te denken aan onderdelen van het literatuuronderwijs -bijvoorbeeld: Hoe geef je poëzie? Wat doe je met thema's? Op welke wijze kun je nu zodanig toetsen dat leerlingen gemotiveerd blijven lezen? Maar evengoed is het zinnig om de aandacht te vragen voor een vak apart of hoe vakken onderling kunnen samenwerken. Als u elke Tsjip blijft lezen, zullen wij u langs zeer verschillende en boeiende panorama's voeren en zo het beeld van de literaire vorming veelkleurig laten zijn en vanzelfsprekend bent u hartelijk welkom om aan deze veelkleurigheid mede vorm te geven. Schrijf!
Deze keer zetten we een paar lijnen uit over het wel en wee van de stichting waaruit Tsjip is voortgekomen en uiteraard heeft de voorzitter daarbij het openingswoord. We praten U bij over het ontstaan van de stichting, de ervaringen van de eerste stichtingsdag, op 22 februari in Nijmegen, en over de relaties die we hopen te gaan onderhouden met al bestaande instellingen en tijdschriften.
Armand van Assche, afgelopen zomer gestorven, wordt herdacht als man van poëzie, didactiek en literatuurwetenschap. Hoe in en rond Albany (Staat New York in de USA) onderzoek naar het functioneren van literatuurdocenten wordt verricht, valt te lezen uit een groot aantal verslagen. Márgitka van Woerkom analyseerde ze en keek er kritisch naar. In dit nummer het eerste deel. Dat de Lijst niet alleen bij ons problemen oplevert ligt voor de hand. In Engeland worstelt men met de invoering van een National Curriculum voor de comprehensive school. In Times Literary Supplement nam Martin Dodsworth de strijdbijl op. We vatten zijn betoog voor u samen. Ook in de Verenigde Staten gaat het gestoei om de lijst verder. John Calabro vertelde erover op een recente studiedag Engels in Woerden. Intussen werkt literatuurdo-