Terugkijkend vond ik het een interessante tijd. Ik volgde iedere avond de op radio 6 uitgezonden radiodagboeken. Grappig was de omslag te horen in het midden van de week. Na woensdag werd door velen gemopper ten gehore gebracht. Kleine irritaties over het slecht kunnen slapen, de regen, harde wind, muggen, stijgend water en vooral verveling. Ik kreeg de indruk dat slechts een paar deelnemers het alleen zijn goed hadden doorstaan. Franca Treur bijvoorbeeld. Haar grootste verlangen was een broodje haring. Ik heb een zwak voor Franca en wilde het liefst haar dat broodje brengen. Maar dat heb ik uiteraard niet gedaan. Maarten Doorman schreef op de website: ‘Een klein beetje had ik er wel tegenop gezien, tegen deze week. Maar hoeveel beter is de werkelijkheid. Ik slaap hier droomloos en diep en verkwikt word ik wakker. Weer een dag zonder sms en mail en telefoon en als enige verplichting de koerier om half drie. Dat is heerlijk.’ Maarten schreef later een ballade, waarin hij zijn liefde voor Senneroog liet blijken. Op de afsluitende avond in de studio in Amsterdam, onder begeleiding van ‘4Tuoze Matrozen’, bracht hij dat enthousiast ten gehore. Sommigen gaven ronduit toe dat het Senneroogavontuur tegenviel. In een afsluitend interview zei Nilgün Yerli dat ze gehoopt had in de afzondering te ontdekken of ze het gevoel van de waan van het dagelijkse leven kon terugdraaien. Maar helaas, ze moest concluderen dat het haar niet gelukt was.
Alleen zijn moet je in je hebben. Het moet een wezenlijk onderdeel van je zelf zijn. Anders wordt alleen zijn verveling. Waar in Nederland kun je je helemaal afsluiten van de buitenwereld? Je hebt altijd wel iets of iemand om je heen om dit isolement te doorbreken. Bovendien brengen radio en tv de wereld naar je toe. Om van internet maar te zwijgen.
Daarom was Een kamer in het verleden zo'n interessant experiment. Wat zou het mooi zijn om dit experiment te herhalen, maar dan in het volstrekte alleen zijn. Geen koerier, geen boeken, geen muziek en geen tobberige boswachter op de achtergrond, die onzichtbaar probeert te blijven en klaar staat om in te grijpen. Genoeg eten voor drie dagen, zodat je gedwongen wordt om ook voor minstens drie dagen je eigen eten te verzamelen.
Op de website bleek al snel wie de intentie had om er iets van te maken. Gerbrand Bakker, bijvoorbeeld. Zijn bijdragen waren prettig om te lezen. Gerbrand heeft pionierswerkzaamheden verricht. Door zijn toedoen, onder andere door het maken van een kaart, weten wij nu veel van het eiland Senneroog. Terecht dat een bos, het Bakkerbos, nu naar hem genoemd is. Ook Atte Jongstra ben ik niet vergeten. Ik mag Atte, een stoere vent, recht door zee. Een echte Fries. Zijn schriftelijke en audiobijdragen waren voor mij hoogtepunten van de reeks.
Nadat de leukste Belg, Wim Helsen, (‘Een wijze les is dat ik geen voornemens