is geworteld, staat voor de Levensboom. Maar wat ik zie: ook ieder herfstbeeld is per jaar, ja zelfs per dag zeer verschillend. Wie bei uns, wie bei uns! Ook een levensloop is een constructie, een verzinsel. Kijk maar. Wat je hier op die polaroids ziet, dat is niet mijn verhaal, het is het verhaal van de boom zelf.’
De boom van Nádas confronteert de kijker met zijn hardnekkige fixatie op interpretaties. Iedere interpretatie is ook weer een poging, de afbeelding in een verhaal onder te brengen. Met de woorden van de schrijver nog in mijn oren betrapte ik me erop, voordat ik het Fotomuseum verliet opnieuw een blik werpend op die buitengewone boom, die niettemin gewoon een boom is, dat ik er toch weer iets mee wilde doen.
Die boom vertelt een verhaal. De polaroids en grotere foto's zijn samen een epos. Of: één zo'n plaatje is eigenlijk net een gedicht: de bladeren zijn de metaforen, de takken de syntaxis, de stam is de vorm die afsteekt tegen de lichtere lucht, die dan uiteraard de bladspiegel verbeeldt.
Mooi, dacht ik ook nog in opperste tevredenheid, dat Nádas ons laat denken wat de boom te vertellen heeft. Het motto boven de laatste zaal op de expositie had kunnen luiden: ‘Als de boom spreken kon’.
Mooi fout. Niet wíj moeten het verhaal vertellen, dat kan die boom zelf wel af. ‘Als de boom kon spreken’ is niet juist, want ‘als’ luidt een vergelijking in die weer van eigen makelij is, en niet van de boom zelf.
Er is geen als. Zoals er geen seizoenen bestaan. Wij moeten niet zelf tussen de boom en zijn verhaal gaan staan met onze wijsneus, aanwijsstok en duidingsdrift. De boom zelf spreekt al. Houd je mond maar eens dicht, en je hoort het.
Es ist ein Knie, somt nichts, schreef Christian Morgenstern in zijn gedicht ‘Das Knie’. Zoiets bewerkstelligt Nádas met zijn perenboom. Maar ook dit hoor ik niet te zeggen, want dan vergelijk ik die boom weer met een gedicht.
De boom als knie.
Géén als, geen context, geen syntaxis! Dus eigenlijk liever ook maar geen inleiding.
Vergeet wat hier is gezegd alstublieft, en leen uw oog en oor aan de boom.
Gelieve eerst te kijken, voordat u de foto's gaat lezen. Want soms, leerde Péter Nádas mij uiteindelijk, is goed kijken al genoeg.