Over het bijna ontbreken in onze literatuur van de biografie
Jan Fontijn
Had Geert van Oorschot, toen hij in 1974 zijn stelling formuleerde, gelijk? Wie de moeite neemt een lijstje te maken van de toen bestaande biografieën, zal vaststellen dat het met het ontbreken van de biografie in onze literatuur nogal meeviel. In 1974 bestonden er biografieën over Vondel, Couperus, Van Ostaijen, Hooft, Bredero, Alberdingk Thijm, Beets, Bilderdijk, Aart van der Leeuw, Potgieter, Van Eeden, Tollens, Slauerhoff, Van Lennep, Staring, Willem Paap, Jacob Israël de Haan, Multatuli, Onno Zwier van Haren, Bakhuizen van den Brink, Henriette Roland Holst, Bosboom Toussaint, Haverschmidt, Jacques Perk, Albert Verwey enz. enz. Veel belangrijke schrijvers uit onze literatuur hadden in 1974 hun biografie gehad.
Iets anders is of al die biografieën ook goed waren en of de biografie toen als een volwaardig literair genre werd beschouwd. Was er sprake van een inspirerend biografisch klimaat, zoals dat al jaren in Engeland bestond?
Van dat laatste was geen sprake. Daarom had Geert van Oorschot met zijn stelling wel een beetje gelijk.
In de jaren zestig en zeventig was de Nederlandse schrijversbiografie om allerlei redenen verre van populair. Uit eigen ervaring weet ik dat bij de neerlandici de biografische benadering van literatuur taboe was. Biografieën werden noch geschreven noch gelezen, al waren er enkelen (Garmt Stuiveling onder anderen) die zich daar niet aan stoorden. Het tijdschrift Merlyn, dat van 1962 tot 1966 verscheen, propageerde een puur op de tekst gerichte benadering.
Het tijdschrift Tirade ageerde in die jaren fel tegen deze literatuurbenadering. Wat kon Geert van Oorschot vloeken over de merlynisten en over de droogkloten op de universiteit, die niet begrepen waar het in de literatuur om ging! Wat gaf hij graag af op de Merlyn-redacteur Jaap Oversteegen, die in die jaren in felle polemiek gewikkeld was met Hans Gomperts over de oeverloze vraag hoe je precies een gedicht of roman moest lezen en of je daarbij gegevens uit het leven van een schrijver mocht gebruiken!