de dichter denkt of schrijft of ziet of voelt, alsof hij alleen maar vele werelden naast elkaar plaatst.
Het schrijven is eigenlijk als het ware een geconcentreerd tussendoorglippen, een implosie van inkt op papier over wat de dagelijkse gang van zaken met de dichter doet.
Het inspelden, ontwarren, vervlechten, het inzoemen en het verdoezelen, het naar boven bijten. Het kraken van de dag.
En een pauze? Een ruststop? Een verplaatsing naar een restauratie voor een koffie of een gebakken ei met wat schaafsel van wortels op het bord, een garnering van veldsla met koolsla met daarna een heeft-het-gesmaakt?
Nee, hoogstens zal het een kwinkslag zijn in de schrijfsels van de lange reiziger.
Want de wielen denderen altijd maar door, het landschap blijft zich ontrollen, is eindeloos, gedachtenloos, gevoelloos in de zin van vrij van gevoel en schept daarmee een ongekende vrijheid, als het zichzelf terugbrengt naar een zintuigelijk zijn in een ervaring van ruimte en het genot binnen bereik brengt door zichzelf binnen de eigen genotsafstand te halen.
Zo zit die vrouw al niet meer in de trein, het vervoermiddel om haar heen is weggevallen: eerst nog de wat lachwekkende positie waarin zij zich bevindt, nog even zwevend in zithouding, voeten op een denkbeeldige grond, armen op een armleuning die niet meer bestaat, nog bewust van een raam, een scherm tussen haar en wat buiten is...
Het duurt even voor dat zij weet dat ze zich kan strekken en zweven en dat de ruimte waar de dichter haar in heeft weten te manoeuvreren in een seconde haar eigen ruimte is waarin zij kan doen wat zij wil, desnoods tot schuim vergaan op de golven als een zwijgzame Ariel.
Als dat zou kunnen... Als dat nu eens mogelijk zou zijn...
Maar zo gaat dat helemaal niet!
Uiteindelijk verschijnt er toch een perron, net toen zij dacht dat zij vrij van aankomst zou kunnen zijn - eindelijk geen aankomst meer - maar nee, daar zegt het kind,
‘Kijk, ik kan lezen!’
en leest
‘Op de dag zelf kocht ik een kaartje voor de trein.’
en de vrouw denkt: Het begint! Hoe goed kan mijn kind al vertrekken!
en de totaal dyslectische echtgenoot en passant zegt,
‘Ooit hoorde ik de dichter voorlezen over zijn vader en het was het eerste gedicht dat ik verstond.’