de dat echter niet. Dat zegt iets. Zijn verheerlijking van het nudisme is een ware aanbidding van het lichaam. Zonder het stadse cynisme. De sekslingerie is stads-cynisch. De schilders van Die Neue Sachlichkeit (Otto Dix, Max Beckmann) waren er dol op. Voor Kloos was het naakte meisjeslichaam een fetisj. Laarzen, riemen, nylonkousen, pumps met hoge hakken passen niet bij kinderen. En ook niet bij de natuur.
Kinderen kunnen heel bloot zijn. Onder de douche, in het bad. Alleen al hun kleertjes zijn bloot, die hempjes en slipjes. Ik vind dat een heftig soort bloot; het is gewoonweg pornografisch. Zo bloot, als kinderkleertjes, zijn de blote meisjes van Kloos. Zo bloot is soms ook de natuur. Dat herinner ik me nog van mijn vakanties.
In de aquarellen van Kloos komen geen straten voor. Net als de lingerie ontbreekt ook elke aanduiding van de stad. Stadse gevels, vensters die interieurs tonen, zijn erg magisch en erotisch, ze laten je psychologisch fantaseren. Dat is niet het geval in het buitenleven van Kloos. Zijn fetisjisme geeft je het bevrijdende gevoel op vakantie te zijn, zonder zorgen, je hoeft nergens over na te denken, je bent nergens verantwoordelijk voor. Dat is precies wat ik van de seksualiteit verlang. Wat mij betreft is Kloos een van de weinige kunstenaars die ik ken die de seksualiteit emancipeerde. Het treurige is dat hem het tegendeel verweten wordt. Niet alleen de pedofilie, maar ook de seksualiteit in haar totaliteit is een taboe, dat alleen hypocriet benaderd mag worden. Ook dat zal wel altijd zo blijven.
Ik kan Kloos wel benijden om zijn ‘zuiver’ of ‘fris’ wereldbeeld. Het mijne is minder schoon. Voor mij bestaat er geen natuur en zijn er geen kinderen. Mijn paradijs bestaat uit zompige krotten, vrouwenlijven in zwarte of witte textiel (liefst 100% vinyl), met hun heftige, machinale handelingen. Ik ben Kloos niet.
Wat Kloos maakte, is waarachtig en dus verboden. Zo waarachtig als het seksuele verlangen van iemand die in de gevangenis zit.
Kloos was een burgerlijke schilder. Hij hoorde niet bij een artistiek,