Australië, heeft, onder de titel ‘Spycatcher’ een boek over zijn ervaringen geschreven. De Britse regering doet alles om publicatie van dat boek, ook in Australië, te verhinderen. De krampachtigheid waarmee dat gebeurt is interessant. Maar veel interessanter is wat Wright beweert. Hij zegt dat in 1974 een netwerk van zeker dertig functionarissen van mi 5 heeft geprobeerd om de toenmalige Labourpremier Wilson ten val te brengen. Volgens hen zou Wilson een ‘infiltrant van Moskou’ zijn. Het leek hun zelfs niet onwaarschijnlijk dat de voorganger van Wilson, Hugh Gaitskell, door de Sovjets om het leven was gebracht teneinde op die manier de weg naar de top vrij te maken voor hun ‘agent’: Wilson. Wilson werd afgeluisterd, zijn post werd geopend, gebouwen en diensten waarvan werd vermoed dat er misschien materiaal tegen Wilson kon worden aangetroffen, werden heimelijk aan onderzoek onderworpen. Dat alles zonder de daarvoor noodzakelijke toestemming van hoger politiek gezag.
Het is allemaal te gek om los te lopen. In plaats van het Verenigd Koninkrijk te beschermen tegen pogingen tot infiltratie door totalitaire mogendheden zaagde mi 5 aan de wortels van het Britse constitutionele en parlementaire systeem. De dienst plaatste zich buiten het systeem, en maakte zichzelf tot hoogste politieke autoriteit die wel op eigen houtje zou uitmaken hoelang een gekozen premier kon worden gehandhaafd - een dienst die alle gevoel voor proporties is kwijtgeraakt en zichzelf is gaan zien als het hoogste geweten van de natie, met miskenning van alle fundamentele beginselen van het eigen staatkundig bestel. Er blijkt een mate van moreel en politiek verval uit die, in combinatie met professionele klunzigheid, voor een normaal brein vrijwel onvoorstelbaar is.
Dat alles in de veronderstelling dat wat Wright schrijft in hoofdlijnen waar is. Er zijn twee redenen om dat voorlopig aan te nemen. Ten eerste is dat het feit dat de Britse regering zich zo inspant om de publicatie van ‘Spycatcher’ te voorkomen. Als Wright's verhaal aantoonbaar op leugens zou berusten kon publicatie nauwelijks schadelijk zijn. Overigens - het boek zelf is dan in Engeland wel niet verschenen, maar alle belangrijke gegevens zijn inmiddels door het blad ‘The Independent’ gepubliceerd, onder het motief: publicatie was in het algemeen belang omdat duidelijk blijkt dat veel scherpere controle op het reilen en zeilen van de geheime