verstarde mogendheid waaruit alle lust tot avontuur was verdwenen en die haar eigen ideologie al vrijwel vergeten was, waren ontelbare interpretaties van het Sovjet-regime binnen de navo voorhanden. Met Gorbatsjov is dat proces van het uiteenvallen van de oorspronkelijke ‘consensus’ in hoog tempo versneld.
Het valt niet te ontkennen dat Gorbatsjov het een en ander in beweging heeft gebracht.
Zelf wijst de Sovjetleider er met trots op dat zijn land thans vaart onder de vlag van ‘openheid en democratisme’. Dat is de aanduiding die hij gebruikt voor de wijzigingen die hij al heeft aangebracht in of nog in petto heeft voor het intern functioneren van het Sovjetsysteem. Daartoe behoren ingrijpende wijzigingen in de samenstelling van de partijtop en de lagere hiërarchie, de pogingen beweging te krijgen in de verstarde bureaucratie, het streven om het industriëel en economisch proces elastischer en productiever te maken, de verruiming van de marges voor openbare kritiek, de spectaculaire opheffing van de interne verbanning van Sacharov.
Op het terrein van het buitenlands beleid zegt Gorbatsjov te streven naar een ‘alomvattende veiligheid’. En hij beroept zich op de talloze voorstellen op het gebied van bewapeningsvermindering en -controle, die hij in de loop van 1986 heeft gedaan, tot en met ‘Reykjavik’. Voorstellen die afgewezen en ondermijnd zouden zijn door de Verenigde Staten, die met hun vasthouden aan het Strategisch Defensie Initiatief en het loslaten van het, niet-geratificeerde, salt 2-verdrag trachten de ‘strategische stabiliteit’ te ondergraven.
Tot nu toe weet het Westen met die veranderingen en initiatieven geen raad. In verhevigde vorm presenteren zich de oude theorieën. Er is een school, sterk vertegenwoordigd onder een deel van naar het Westen uitgeweken ‘dissidenten’ die, zich beroepend op hun illusieloze kennis van het Sovjetsysteem, stellen dat al de genoemde ‘tekenen’ weinig om het lijf hebben. Het Sovjetsysteem is per definitie een op onderdrukking gebaseerd regime dat zich, wil het zichzelf niet opheffen, geen echte ‘liberalisering’ veroorloven kan. Zij zien Gorbatsjovs pogingen als maatregelen in de marge, die krachten in de Sovjet-Unie vrij moeten maken die onmisbaar zijn om het land, dat na de tweede wereldoorlog min of meer onverwacht