Gesignaleerd
In het vorige, aan Hermans gewijde nummer van Tirade beschrijft Herman Verhaar geheel naar waarheid een bezoek dat hij en ik tien jaar geleden, gebruik makend van een in Mandarijnen op zwavelzuur vervatte uitnodiging, bij Hermans hebben afgelegd. Maar een zo naïeve mening over de Mandarijnen als hij mij in zijn artikel toeschrijft had ik zelfs toen, geloof ik, niet, en zeker nu niet meer.
Het cultuurverschijnsel waar het in de Mandarijnen om gaat is van alle tijden. Het is dat van het stelselmatig in de hoogte worden gestoken en algemeen voor groot worden gehouden van schrijvers en denkers die één generatie later al finaal vergeten zijn en de enkeling die curiositeitshalve hun bejubelde geschriften nog eens doorkijkt alleen maar ridicuul voorkomen. Men begrijpt dan niet meer hoe de vorige generatie zich er ooit druk over heeft kunnen maken, maar is - en dat is het eigenlijk opmerkelijke aan het verschijnsel - tegelijk ten volle bereid ten opzichte van de eigen tijdgenoten toch weer in precies dezelfde onkritische jubel te vervallen.
Vanzelfsprekend is die algemene toewijding aan het minderwaardige een bedreiging voor elke schrijver die wèl iets in zijn mars heeft, die zijn schrijverschap werkelijk ernstig neemt, en weet dat zijn beste geschriften ook lezers in een latere tijd, wanneer weer heel andere modetjes, kliekjes en kwestie-tjes actueel zullen zijn, toch nog iets te zeggen zullen hebben. Op die bedreiging reageert ieder weer anders, al naar zijn temperament. Vestdijk beschermde zijn schrijverschap door zich van het literaire leven afzijdig te houden; Thomas Mann door de onbenullen naar de mond te praten in de hoop in ruil gunstige recensies terug te krijgen. Maar gelukkig zijn er ook altijd schrijvers geweest die de voor de continuïteit van onze cultuur zo broodnodige schoonmaak-acties ondernamen en van algemeen toegejuichte windbuilen als Bilderdijk, Querido, Coster, aantoonden dat hun buidels inderdaad slechts wind bevatten.
Maar hoe dat te doen? Hoe moet een werkelijk schrijver aantonen dat eens windbuils geschriften slechts vergetelheid verdienen zonder dat de polemiek waarin hij dat aantoont zelf door zijn onderwerp mee de vergetelheid in wordt gesleurd? ‘Serieus argumenteren’ is wel het onverstandigste dat hij in zo'n situatie