dat waagde te doen! De hemel beware ons voor zo'n achterlijk sujet die met voorbijzien van alle belangrijke problemen zich verstoutte juist in Dirk Coster de man te zien die een bepaalde, zeer afkeurenswaardige mentaliteit representeerde die derhalve moest worden aangevat, de belangstelling of het dedain van het nageslacht ten spijt.
- Honderd bladzijden getier tegen één en dezelfde persoon, voor ons nauwelijks door te komen, maar voor tijdgenoten ongetwijfeld een bron van groot vermaak -
Het zijn meer dan honderd bladzijden - dit even ter zijde - erger is dat meneer Mulder het interbellum slecht schijnt te kennen: een bron van leedvermaak heeft hij misschien zelf gezien in dit geschrift, niettegenstaande z'n heftige hekel aan polemiek, maar bij tijdgenoten (cfr. de briefwisseling MtB.-EduP. en de verzamelde werken van Dirk Coster en talloze andere reacties op deze publicatie in Forum) overheerste een toon van diepe verontwaardiging.
Het kan natuurlijk zijn dat destijds ‘bronnen van groot vermaak’ leidden tot voornoemde verontwaardiging, maar een dergelijke veronderstelling lijkt wat al te spitsvondig.
Dat Ter Braak en Du Perron ‘indertijd waarschuwden voor ontwikkelingen (Hitler) waartegen we nu niet meer gewaarschuwd hoeven te worden’ is alleen voor Reinjan Mulder een uitgemaakte zaak. Je zou ze toch: al die Nederlandse en buitenlandse publicisten die zich nog jaar in jaar uit druk maken over Hitler en trawanten: het lijkt warempel wel alsof al deze scribenten nog steeds waarschuwen tegen Hitleriaanse of aanverwante verschijnselen.
Voor het overige - en dat is veel - zal ik kort zijn. Dat MtB. en EduP. Huxley en Lawrence lazen, lijkt ook nu nog en meer dan toen, begrijpelijk gezien de opgang die deze schrijvers nu meer dan ooit - men zie slechts de Nederlandse vertalingen - maken.
Dat de ‘leiders’ een bepaald jargon hanteerden valt niet te ontkennen. Ook zijzelf waren zich daar terdege van bewust. Men vergelijke Ter Braaks inmiddels gemeengoed geworden term ‘handwoorden’. Aan de andere kant zou ik me in Mulders plaats generen voor een dergelijk verwijt; één blik op contemporaine teksten is genoeg om MtB. en EduP. alles te vergeven in dit opzicht.