gedichten, vertonen dan ook merkwaardig veel overeenkomst in struktuur, bouw en eksakte vormgeving, geen woord, geen lijn te veel of te weinig; de lezer en de beschouwer krijgen de mogelijkheid tot aanvullende kommentaren.
Tout a été dit sans doute.
Si les mots n'aivaient changé
de sens et les sens de mots.
Deze regels van Jean Paulhan citeerde J.E. als ‘leitmotiv’ in zijn dissertatie over ‘Rembrandt en de regels van de kunst.’
Emmens bepaalde zich tot wat hij de essentie vond van een door hem gekozen, besloten totaliteit, groot gezien, met een juist gevoel voor de details, die ritmisch opgenomen in het schrift, altijd funktioneel zijn in het geheel. Zijn tekeningen, waarvan er in het Hollands Maandblad (1969/259-260-262, 1970/269-273-274, en 1971/287) enkele zijn gereproduceerd, zijn dan ook geen illustraties, maar autonome uitingen.
De onderwerpen voor zijn inspiratie vond Jan Emmens in zijn naaste omgeving: zijn gezin en de dingen thuis. Talrijk zijn de tekeningen van Marja en de kinderen, vooral van Marja in alle mogelijke situaties en houdingen: lezend, telefonerend, zittend, liggend, waar en hoe hij haar maar visueel kon betrappen.
Hij gaf zelden de omgeving van zijn model of objekt, maar bepaalde zich uitsluitend tot een afgesloten geheel van de persoon of het voorwerp. Zo sterk voerde hij dat zelfs door, dat men aan de tekening van de personages wel altijd kan zien wat ze doen, en hoe ze staan of zitten, maar zelden of nooit waarop ze zitten of liggen. Die beslotenheid of visuele beperking als men wil, kwam voort uit een doelbewuste keuze tussen wat hem wel en niet interesseerde en zou kunnen worden verklaard uit zijn zin voor beknopte bondigheid die elke overbodigheid konsekwent afwees.
In enige van zijn laatste landschappen, die een zoveel grotere totaliteit betekenen, werkte Emmens trouwens in diezelfde stijl, weglatend wat hij onbelangrijk vond en spontaan deciderend tot wat voor hem essentieel was. In die landschappen, vakantieprodukten meestal, maakte hij voor het eerst gebruik van vlekken, geen tonale waar-