Aangezien Richter er voor zorgt, dat er steeds jonge veelbelovende schrijvers en dichters worden uitgenodigd is de Gruppe 47 langzamerhand identiek geworden met de naoorlogse Duitse literatuur. Een blik op de ledenlijst is al voldoende om dat te constateren. Tot deze merkwaardige groepering behoren alle Duitse schrijvers van enige betekenis, die na de oorlog zijn gaan publiceren, zoals Ilse Aichinger, Alfred Andersch, Ingeborg Bachmann, Heinrich Böll, Paul Celan, Heinz von Cramer, Günter Eich, Hans Magnus Enzensberger, Günter Grass, Walter Höllerer, Walter Jens, Uwe Johnson, Hans Werner Richter, Peter Rühmkorf, Wolfdietrich Schnurre, Martin Walser etc.
Slechts Amo Schmidt, Hans Erich Nossack en de Zwitsers Friedr. Dürrenmatt en Max Frisch zijn de enige schrijvers van belang die geen lid zijn van de Gruppe 47. De twee laatstgenoemden om voor de hand liggende redenen, de eerste twee uit een ingewortelde afkeer tegen elke groepering, al is het maar een groep die geen statuten, geen penningmeester en geen sekretaris kent, geen vaste zetel heeft en bovendien maar drie dagen per jaar bestaat.
De Gruppe 47 is ontstaan uit het tijdschrift Der Ruf dat zelf weer een voortzetting was van een tijdschrift voor Duitse krijgsgevangenen in Amerikaanse kampen. Der Ruf heeft het een jaar uitgehouden, niet omdat er geen lezers waren, het succes was zelfs overweldigend, maar door zijn kritische toon. Het was het tijdschrift van de teruggekeerde soldaten, die Duitsland wilden vernieuwen, die in de lachwekkende denazifikatieformaliteiten geen bijdrage tot demokratisch besef konden zien, die niets moesten hebben van kollektieve schuldbekentenissen, omdat ze maar al te goed wisten dat de ware schuldigen daardoor vrijuit zouden gaan en die eindelijk wel eens een Duitsland wilden zien zonder soldatenlaarzen en autoriteitsaanbidding. Ze wilden een demokratische élite vormen en bij voorkeur een demokratische élite die zelf de pen kon hanteren om aldus grotere invloed te kunnen uitoefenen. Ze wilden niet van onderaf demokratiseren maar van bovenaf, omdat ze al zagen aankomen dat de hoge ambtenaren gewoon uit de Rijkskanselarij in de nieuwe regeringsgebouwen zouden overstappen. Ze wensten een Duitsland dat een brug zou vormen tussen Oost en West, dat het Westen zou socialiseren en het Oosten demokratiseren. Maar de kritische onverschrokken toon van mensen die met de grootste tegenzin in Hitlers legers hadden gediend en die zo snel mogelijk door overgave of desertie hadden verlaten, werd niet graag gehoord. Een artikel dat de Russen niet welgevallig was werd hun noodlottig: Der Ruf werd door de Amerikanen in het voorjaar van 1947 verboden. Richter probeerde het nog met een ander tijdschrift maar ook dat kreeg geen toestemming om te verschijnen. Dit verbod was symptomatisch voor de hele verdere ontwikkeling van Duitsland. Geen enkel programmapunt van Der Ruf zou verwerkelijkt worden.
Richter had ondertussen met enkele anderen besloten tot vor-