een labyrinth, misschien geeft het afschuwelijk accent van X de vervreemding weer.
Het dikst wordt de knoop als men kijkt naar de plaats van handeling: een barokkasteel met bijbehorende orgelmuziek. De barok is een fascinerend tijdperk, maar ook een verplicht nummer voor cultureel geïnteresseerden. Een Hollands hart, zuchtend onder de tyrannie van het gewoon doen, voelt hier het snelst het scheldwoord snob opkomen: Robbe-Grillet had in vroegere boeken immers ook een normaal decor gebruikt? Toch is deze barok-enscènering achteraf voor scenarioschrijver-en-filmer een gelukkig gegeven geweest, geloof ik.
De barok leeft temidden van spiegels, niet om zich een perfect masker te componeren zoals de dandy doet, maar om een sensatie van oneindigheid te ondergaan, om zich en zijn omgeving honderd maal weerkaatst te zien. De barok cultiveert de vorm zonder begin en zonder einde. De barok is het tijdperk van het narcisme, van het cirkelen om het ik. De barok uit zich in de exuberante vorm, waarachter eventueel een opgesloten ziel schuilgaat, - allemaal tendenzen die in het doolhofachtig vroeger werk van Robbe-Grillet ook aanwezig waren.
Marienbad is een film die sociologisch vibreert, in Frankrijk tenminste. Hij voorziet in bepaalde behoeften, pseudoartistieke of echte. Voor sommigen is het een meesterwerk dat precies op tijd kwam, hetgeen een meesterwerk aan zichzelf verplicht is trouwens. Voor anderen is het een symbool van de gebreken van deze tijd. Die tijd is vol nobele bedoelingen, maar evenvol pretenties, terwijl de erotiek er met de verkeerde saus wordt opgediend. De erotiek die het moderne leven beheerst is niet gekoppeld aan morbiditeit of de zinnen, maar aan de intelligentie. Erotiek is een hersenaffaire tegenwoordig. De porno-editeur Pauvert geeft een Bibliothèque d'Erotologie uit; Etiemble schrijft een doorhebberig boek ter verheerlijking van het lichaam. Marienbad schildert ‘het losbreken van de begeerte’. Hebt u het gemerkt? De erotiek gaat onder in sophistication.
Marienbad is ook inzoverre een tijdsverschijnsel dat RobbeGrillet lijdt aan de ziekte die de nouveau roman wortels geeft in de Franse natie: de obsessie van de onbeweeglijkheid en