zo vaak als de klacht terug keert, dat men zich gehandicapt voelt omdat men slecht onderwijs of helemaal geen onderwijs heeft genoten, terwijl degeen die de klacht uitspreekt tegelijkertijd door de manier waarop hij over zijn positie spreekt en blijk geeft goed te doorzien, waaraan het hapert en een intelligentie vertoont, die zijn klacht rechtvaardigt.
En ten tweede is er een samenleving denkbaar die niet door achterlijke taboes, vooroordeel en onverdraagzaamheid sanctioneert jegens homosexuelen, die daardoor gedwongen worden tot een schizofreen leven, dat belast is met schuldgevoelens. De twee bijdragen van deze groep behoren overigens tot de scherpzinnigste van het hele boek. Op die punten zou de samenleving verbeterd kunnen worden. Maar een volmaakte samenleving waarin niemand zich tekort gedaan zou voelen is een utopie. Terecht merkt Toynbee op, dat het meeste leed niet berokkend wordt door maatschappelijke instellingen die verbeterd zouden kunnen worden maar door twee eigenschappen van de mens zelf, die misschien door morele indoctrinatie enigszins ingetoomd, maar nooit volledig onderdrukt kunnen worden, te weten egoïsme en onverdraagzaamheid. En deze serie portretten van onbevredigde levens had met recht onder de titel ‘homo homini lupus’ kunnen verschijnen. De onmenselijkheid heeft de stukken geschreven. En hoe die veranderd moet worden is een zinloze vraag, omdat er geen bevredigende oplossing voor is.
Er is echter nog een ander punt. Wie is een underdog. Is het degeen, die, zoals Toynbee beweert, zelf vindt, dat hij er een is? Het is een simpele definitie en daarom zeer aantrekkelijk. Maar of ze waar is lijkt me twijfelachtig en ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat deze definitie door het boek zelf weerlegd wordt.
De definitie moet uitgebreid worden. Een underdog is iemand die vindt dat hij er een is, maar niet weet en beseft waarom zijn leven onbevredigend is, en die dus ook de taalmiddelen mist om zijn positie adequaat te belichten.
Daaruit volgt dat de ware underdog nooit aan het woord komt. En dus ook niet in dit boek, dat volgens mij eigenlijk een misleidende titel draagt, wat echter volstrekt geen afbreuk doet aan de kwaliteit. Mensen die zo intelligent hun eigen positie doorzien en de oorzaken daarvan weten op te