nieuw, al schrijven de ouderen wel door. Het lijkt me een juist uitgangspunt om van het jaar 1947 te spreken als het jaar nul.
I. Kunt U iets meer zeggen over de ‘Gruppe 47’. Hoe gaat het in de practijk toe?
R. Op zo'n vergadering van de ‘Gruppe 47’, die een paar dagen duurt lezen 20 schrijvers uit hun werk voor.
Nu hebben we sinds 1950 een prijs ingesteld voor een beginner. Van die 20 wordt aan één een prijs toegekend. Die toekenning gaat door middel van geheime verkiezingen. Zo kregen de prijs achtereenvolgens: Günter Eich, Heinrich Böll, Ilse Aichonger, Ingeborg Bachmann, Adriaan Morriën, Martin Walser en als laatste Günter Grass voor zijn roman ‘Die Blechtrommel’. U moet wel bedenken dat we de prijs niet ieder jaar toekennen. We willen voorkomen dat ook onze prijs door de algemene devaluatie van literaire prijzen wordt aangetast. Het geld van de prijs wordt door de uitgevers verstrekt. Voor zo'n vergadering, die elk jaar in een andere plaats gehouden wordt, nodig ik de mensen uit. Ook uitgevers, critici, professoren, journalisten. Uitgevers brengen zelf ook wel nieuwe talenten aan, maar iedereen moet zich aan de critiek van een zeer deskundig forum onderwerpen. En die kritiek is niet mals, dat kan ik U verzekeren. Als iemand slaagt en een prijs toegewezen krijgt, dan is dat ook terecht. Dan begint zijn literaire carrière, want de uitgevers vechten natuurlijk om de eer hem uit te geven. Het hele systeem werkt zeer bevruchtend.
I. De groep werkt dus a.h.w. als een kunstmatig in het leven geroepen literaire metropool?
R. Precies. Dat is het. Wat in Duitsland ontbreekt dat is een geestelijke metropool, die een zeker niveau garandeert en de werkelijke talenten een kans geeft. Berlijn is weggevallen. Berlijn verrichtte vroeger die functie. De drie dagen van zo'n bijeenkomst scheppen a.h.w. een nieuwe metropool. Tot nu toe kwamen we maar 1 keer per jaar bij elkaar, maar dat zal in de toekomst wel 2 maal per jaar worden.
I. Is hun literair talent het enige criterium?
R. Nee, het is ook een mentaliteitskwestie. De groep omvat natuurlijk niet de hele naoorlogse duitse literatuur. Oorspronkelijk was de ‘Gruppe 47’ een linkse groep. Dat geldt eigenlijk niet meer, strikt genomen.
Maar toch heeft zij een bepaalde mentaliteit. Ze is vooruitstrevend. Tegen de duitse restauratie d.w.z. tegen het herstel van oude, twijfelachtige normen en instellingen, die voor Duitsland altijd een ramp gebleken zijn. U zou haar linksliberaal kunnen noemen. Ze is anti-militaristisch. Ze wil een nieuwe democratie, die haar idealen verwerkelijkt. Volgens mij is politiek indifferentisme in Duitsland op het ogenblik een groot gevaar. Dan zou er geen tegenwicht meer zijn. Onlangs is ons zelfs van onverdacht liberale kant verweten, dat we hoe langer hoe meer ons politiek profiel verliezen. Dat is een veeg teken. Dat is een gevaar en we moeten dat zien te voorkomen.
I. Er worden dus niet uitsluitend duitse schrijvers uitgenodigd? Morriën kreeg immers ook de prijs?
R. Nee niet uitsluitend. Maar toch zijn er weinig buitenlanders in de groep. In het begin wel. Vooral Hollanders en Fransen. Maar dat is achteruitgelopen. Nu komen er vooral Polen. Ze hebben een hartstochtelijke belangstelling voor onze literatuur. Soms lezen ze ook wel voor uit eigen werk.
I. Mag ik nog even op de emigranten terugkomen?
R. U had andere voorstellingen van de rol, die ze nog spelen?
I. Ja, eigenlijk wel. Ik kijk er eerlijk gezegd wel een beetje van op. Dat zulke mensen als bijv. Mann, Döblin, Neumann helemaal niets meer te betekenen hebben.
R. U moet daarbij een verschil maken tussen schrijvers en publiek. Wat ik bedoel te zeggen is, dat ze in ieder geval niet bevruchtend meer op de jonge literatuur werken. Ik zei U al, men behandelt hen met piëteit, maar ze vertegenwoordigen literair gesproken niets. Iets anders is, dat ze toch wel gekocht worden en gelezen. U kunt ze overal in de boekenwinkels zien liggen, maar ze vormen geen brug van 1933 naar ons toe. De moderne literatuur is werkelijk uit het niets ontstaan, want ook een literair geschoold publiek, een soort klankbodem was er niet meer. De continuïteit is nl, door de Nazidictatuur op een heel ander vlak ook verbroken. Voor de schrijvers uit de twintiger jaren was er zulk een publiek wel.