| |
| |
| |
Kunst- en Letternieuws.
Van het nieuwe tijdschrift Den Vlaamschen Gids, onder redactie van Mr. H. de Hoon, Pol de Mont, Prof. P. Fredericq, Dr A. Ley, Dr M. Rooses, Mr. C. Stoffels en Prof. J. Vercoullie, is de eerste aflevering verschenen. Ze is zoo degelijk als afgewisseld: eerst een historische bijdrage van M. Rooses over Jordaens Calvinist; dan een novelle van M. Sabbe (Een Schutsgeest) en verzen van R. Verhulst (De Wegeltjes); verder schrijft J. De Vigne over het wetsvoorstel-Coremans; daarna heeft het M. Basse over Nederlandsche en F. Buyens over Fransche letterkunde en Brand over Vragen van den dag in buitenlandsche tijdschriften; *** (Dr. F.B.) sluit de aflevering met een paar wetenschappelijke berichten (Nieuwe electrische lampen en Gist en bier).
Zorgde de redactie voor degelijken inhoud, de Nederlandsche Boekhandel, die het tijdschrift uitgeeft, zorgde voor een mooie uitvoering, schoonen druk, goed papier.
Zoo is het te verwachten dat de bijval aan het nieuwe tijdschrift niet zal ontbreken.
***
In 1662 werd de oude Vlaamsche stad Duinkerke, de perel van het graafschap Vlaanderen aan de kust der Noordzee, door Frankkrijk ingepalmd en op den 2n December van dit jaar deed er Koning Lodewijk XIV zijne blijde intrede te midden van eene groote officieele feestvreugde.
Een knaapje van 12 jaar was getuige van die feestelijkheden: Michiel De Swaen, die de beste dichter van Fransch-Vlaanderen is geweest in de 17de eeuw.
De heer Dr Maurits Sabbe heeft zijn leven en zijne dichtwerken aan een grondig onderzoek onderworpen. Te Duinkerke en elders in Fransch-Vlaanderen, ook in het archief onzer Belgische steden heeft hij zich overal opsporingen getroost. Zijn werk geeft ons dus ook een treffend beeld van den handel en wandel, niet alleen van
| |
| |
De Swaen, maar ook van de toenmalige rederijkers in Vlaanderen, Brabant en den Franschen westhoek.
Te gelijk hadden de Koninklijke Academie van België en het Comité flamand de France eene prijsvraag over Michiel De Swaen uitgeschreven. In beide wedstrijden werd de palm aan den heer Sabbe toegekend en nu verschijnt zijn werk te gelijk in 't Fransch te Rijsel voor het Fransch Comité flamand en in 't Nederlandsch te Brussel voorde Kon. Academie van België. Warm aanbevolen.
***
Onder de pers bevinden zich de voorrede van Prof. J. Vercoullie voor de Gedichten van Zuster Hadewijch en die van den heer Van Werveke, conservator van het Museum van Oudheidkunde en adjunkt-archivaris der stad Gent, over de beroemde platen van de Leugemeete. Beide werken worden uitgegeven door de Maatschappij der Vlaamsche Bibliophilen (Gent, Ad. Hoste).
***
De hr. A. Emmers, bestuurder van de gemeenteschool te Willebroek, heeft bij G. De Vreese, te Antwerpen, de eerste twee deeltjes uitgegeven van Le Français pratique aux écoles flamandes. Onder de talrijke leerwijzen van dien aard, is het een der goede, en het lijdt geen twijfel of degene die ze gebruikt, zal er dezelfde goede uitslagen mede bekomen, die de schrijver verzekert er reeds mede behaald te hebben.
***
Bij den uitgever G. Schreuders (Amsterdam) zullen binnenkort verschijnen: van Ina een drama in 2 bedrijven, getiteld Twee levenskringen en een schets van menschen in dialoog, getiteld Van hoogten en vlakte; vervolgens Sprotje, eene novelle van mevr. Scharten-Antink; en van Aern. Drost: De pestilentie te Katwijk, met inleiding en aanteekeningen door Albert Verwey.
***
Aan den prijs van 1 f. 25 c. verscheen bij den uitgever Ad. Hoste een drama in 5 bedrijven, door Albert Morel-De Cuyper: Martelares door Haat, Wraak en Liefde.
Het stuk speelt onder 't beheer van Napoleon I. Het brengt den zielstrijd ten tooneele van eene vrouw die, opgestookt door een listigen oom, Graaf De Ligny huwt dien zij haat, om zich te kunnen wreken over 't verraad, waardoor, naar zij meent, diens
| |
| |
vader haar vader op 't schavot bracht. Maar op 't oogenblik dat zij hem, door verraad, in 't verderf zou kunnen storten, ziet zij in hoe zij van hem is gaan houden, en wanneer zij zijn leven in gevaar weet wordt zij zinneloos van angst. Graaf de Ligny kan aan zijne vijanden ontkomen, keert in gelukkiger omstandigheden terug en zijne echtgenoote, die door hare nicht en de dienstbode liefderijk werd verpleegd, krijgt het verstand terug.
Het stuk speelt met twee vrouwenrollen en mag, na behoorlijke aanvraag, vrij opgevoerd worden.
Wij bevelen het in de aandacht der tooneelkringen aan.
Van denzelfden schrijver zal eerlang verschijnen: De Priester, een tooneelspel in 2 bedrijven, waarvan men veel goed zegt om zijne strekking, zijne indeeling, enz.
***
Verschenen: het verslag van de Vlaamsche Conferentie der Balie van Gent over de werkzaamheden gedurende het rechterlijk jaar 1903-1904 door den schrijver M. Edgar Dobbelaere ter openingszitting van 10 December 1904 voorgedragen.
***
Bij G. Faes, Beddenstraat, Antwerpen zijn verschenen:
Ons Lied, woorden van J. Bouchery, muziek van E. Lemoine, 'k Min u, Roosje, woorden van F. Fiten, muziek van F. Verhaaren.
***
Dezer dagen verscheen het tweede deel van P. Tack's Verklaring van Nederlandsche Leesstukken, waarvan het eerste deel in 1903 uitkwam (Gent, J. Vuylsteke).
Dit werk, in 1903 door de Koninklijke Akademie van België met een De Keyn-prijs bekroond, is een groote aanwinst voor het onderwijs van het Nederlandsch en is dan ook door de schoolwereld met ingenomenheid ontvangen geworden.
Het omvat de meeste leesstukken, die in de vier laagste klassen der Atheneën uitgelegd worden, bewerkt naar de ‘formale stufen’ van Herbart, zoodat, nu het tweede deel er is, het een geheelen leergang uitmaakt.
Hopen we, dat de leeraars er hun voordeel mee doen en dat het onderwijs er de vruchten van plukt.
| |
| |
***
Te Brugge is, in de drukkerij Van Mullem, een interessant werk verschenen van den heer Arthur Van de Velde, getiteld Het schildersgild te Brugge of de Unie der Ambachten van de ‘Beeldemakers, Huusscrivers, Cleerscrivers, Zadelaars, Gareelmakers, Boomhauwers, Glazemakers en Spiegelmakers van de XIVe tot de XIXe eeuw’ (120 bladzijden).
***
In 16 geïllustreerde afleveringen aan 20 cents ieder verschijnt een prachtig kinderwerk: de tweede druk van Er was eens, groot sprookjes- en vertelboek voor knapen en meisjes, bewerkt en bijeengegaard door A.S. Reule. Met 8 gekleurde platen en 93 houtgravuren (Zutfen, van Belkum).
***
Bij van Holkema en Warendorf te Amsterdam is een nieuwe roman van Marcellus Emants verschenen, getiteld Waan.
***
Frans Netscher, de flinke hoofdredacteur der Hollandsche Revue, heeft eenen bundel novellen laten verschijnen onder den titel In de snijkamer (Haarlem, Loosjes).
***
Een derde druk van eene groote Nederlandsche vertaling van den Koran verscheen te Rotterdam bij Bolle, voorafgegaan van het leven van Mohamed, eene inleiding over de godsdienstgebruiken der Mohamedanen, een overzicht van de geschiedenis der Turken, enz.
***
In Noord-Nederland maken de twee volgende boeken vooral opgang:
Karakterzonde en Levensleed door Johanna Breevoort: dit is het pseudoniem eener Rotterdamsche keukenmeid, wier roman zooveel gerucht maakt als voor enkele jaren de roman Vragensmoede van Freule Anna de Savornin Lohman. In de Hollandsche Revue geeft de heer Frans Netscher eene belangrijke levensschets van die letterkundige dienstmeid.
Van dezelfde is een roman verschenen: Vrouwenweelde en
| |
| |
Vrouwensmart, waarvan de vierde druk (vierde duizental) op ‘eenige weken uitverkocht is (Rotterdam, Daamen).
Tropenwee door Henri van Booven beschrijft de lichamelijke en zedelijke ziekte, die den Europeaan in de heete landen der keerkringen aantast. De schrijver, beweert men, heeft een frisson nouveau in de letterkunde gebracht.
***
De uitgevers van Liederen voor ons Volk trachten een ieder tevreden te stellen. Als nummer 6 der uitgave verscheen Werken, een kinderversje, gedicht van Jan Boucherij, op muziek gezet door den bekenden Gentschen toondichter Paul Lebrun, en dat voorzeker in de scholen en in den huiskring spoedig zal gezongen worden. De muziekuitgave Liederen voor ons Volk is verkrijgbaar tegen 2 fr. per jaar voor Antwerpen, fr. 2,50 buiten Antwerpen, voor 12 nummers (zang en pianobegeleiding), bij de uitgevers Albert en Leo Boucherij, Hopland 22, Antwerpen.
***
| |
Inhoud van Tijdschriften.
(W, M., 2 M., ½ M. = wekelijks, maandelijks, tweem., halfm.)
Hollandsche Revue (Haarlem, Loosjes, M, geïll., 16,25 fr.), April-Mei 1905: Carl Flesch en Henri De Vries in Engeland; - Wereldgeschiedenis; - Belangrijke onderwerpen (Over hooikoorts; - Ondervinding uit de Japansche oorlogshospitalen; - Arbeids-slavinnen; - Bevordering der schoonheid bij het onderwijs; - Het gele gevaar); - Karakterschets (J.E. Scholten en C. Sijthoff); - Revue van 38 Ndl. en 15 vreemde tijdschritten; - Het boek van de maand (Het voorthestaan der menschelijke persoonlijkheid na den dood door Prof. Bruining en Ellen Key door Elisabeth Enémy); - Boekentafel.
De Natuur (Utrecht, Broese, M., geïll., 8 fr.), April-Mei 1905: De dubbelverant (Dr. Rijkens); - Gebruik van Sirik in Ned. Oost-Indië; - Wat zijn vuurvaste steenen? (J. Laurillaad); - Draadlooze telegrafie volgens Fessenden (F. Remery); - Pistoolkevertjes (H.J.C.); - Het Zeemanverschijnsel (J.M.G.); - De bereiding van natuurlijk maagsap (Dr. van Waasbergen); - De Bliksemafleider-reform (Dr. van Gulik); - Een vuist- | |
| |
krachtmeter (D. Bierhaalder); - Telefotografie (Dr. Rombouts); - Sterrekundige opgaven; - Maandelijksch weerbericht; - Korte mededeelingen; - Boekaankondiging; - Correspondentie.
Dietsche Warande en Belfort (Antw., Ndl. Boekhandel, M., 8 fr.), April-Mei 1905: Prosper Van Langendonck (Dr. Jaak Boonen); - De Japansche Omwenteling(J. De Vreese); -Vlaamsche belangen (L. Dosfel); - Coremans' Wetsvoorstel opnieuw onderzocht (Z. Peeters); - Twee kunstenaarszielen (L. Duykers); - Verzen; - Boekennieuws; Tijdschriften.
La Belgique coloniale (Brussel, rue du Trône, W., geïll., 7 fr.), Avril-Mai, 1905: La juridiction consulaire; - Petit vocabulaire des langues arabe et kiswaïli; - Moeurs des peuplades du Tanganika; - Les végétaux et le papier; - L'ouverture de l'Exposition de Liège; - Au cercle africain; - De l'actif colonial; - Nouvelles étapes; - Carrières coloniales; - Du rôle des automobiles dans les transports coloniaux; - L'élevage dans les régions tropicales; - Nécrologie (le commandant Nilis); - Bulletin commercial; - Autour du monde; - Bibliographie; - Nouvelles et informations.
Le Mouvement hygiénique (Brussel, Lamertin, M., 8 fr.), Avril-Mai 1905: Les eaux alimentaires de la province de Namur (Dr. Laruelle); - Prophylaxie de l'influenza (Drs Haibe et Laruelle); - Les altérations du beurre (Dr. Hensival); - Chronique de l'hygiène; - Bibliographie; - Bulletin de la Soc. méd. belge de tempérence; - Revue belge de la tuberculose.
Volkskunde (Gent, Hoste, M., 3 fr.), XVI, 11-12. - XVII, 1-2: Nog eens Palmpaschen (Mej. Dr. Vande Graft); - Nederl. sprookjes en vertelsels (Dr. Boekenoogen); - Schavakken vangen (A. De Cock); - Duivelsbezwering in de 19e eeuw (Dr. W.Z.); - Kroniek; - Boekbeoordeelingen; - Vragen en aanteekeningen; - Ontvangen.
Ons Woord. Tolk der Antw. Onderwijzersvereeniging Diesterweg (Antwerpen, Melsen, M, 2 fr.), April-Mei 1905: Over Vaderlandsliefde (L. Bossart); - Strijd tegen het ofliciëel openbaar Onderwijs; - De Zielemoorden in de scholen; - Kijkjes links en rechts; Werkzaamheden der Vereeniging; Boekbeoordeelingen.
De Turner (Antw., Montignystraat, 44, ½ M/, 2 fr.), April-Mei 1905: Turnbelangen in de school en in de vereenigingen.
| |
| |
School en Leven (Groningen, Wolters, W., geïll., 8,40 fr.), April-Mei 1905: Tegen dreigend kwaad (Nannie van Wehl); - Heidekind (Jan L.); - Over opvoeding (Jan L.); - Vijf voordrachten in de Nederlandsche Anthropologische Vereeniging (E. Rijpma); - Een rij van natuurkundige boeken (A. Koens); - De individualiteit van het kind (J. Ochs); - Wetenschappelijk bijblad; - (Het Acetyleen; - Celluloïd; - Darwin-Hugo de Vries; - Hudsons psychische wetten en critiek op het spiritisme); - Correspondentie; - Inhoud van tijdschriften; - Advertentiën.
Lucifer (Antwerpen, Janssens, W., 3,50 fr.) April-Mei 1905: Tooneelnieuws, tooneelcritiek; - Ibsen's ‘Spoken’.
Revue bibliographique belge (Brussel, Schepens, M., 3 fr.), in ieder nr: Chronique; - Bibliogr. belge; - Périodiques belges; - Bibliogr. étrangère; - Périodiques étrangers; - Annonces.
Neerlandia. Orgaan van het Algemeen Nederlandsch Verbond (Den Haag, Uitgeversmaatschappij Nederland, M., fr. 2,75), in ieder nr: Mededeelingen over de afdeelingen van het Verbond; - Nieuws uit de verschillende streken van Groot-Nederland.
Tijdschrift voor Geschiedenis, Land- en Volkenkunde (Groningen, Noordhoff, 3 M., 10 fr.), XX, 2: Spiritisme in de 17de eeuw (Dr De Boer); - Rusland en Japan (R. Schuiling); - Historische mededeelingen; - Mededeelingen op geographisch gebied; - Bibliographie.
De Navorscher (Zaltbommel, H.J. Vande Garde, M., fr. 8,50), LV, 2-3: Geschiedenis (Twee pamfletten van 1568); - Oudheidkunde (Een stukje voorgeschiedenis van het rijwiel); - Geslachten Wapenkunde (Bastaarden uit het Huis van Oranje-Nassau); - Taal- en Letterkunde; - Kunstgeschiedenis.
De Vrije Tribune (Lekkerkerk, Gebr. den Oudsten, M., 5 fr.), III, 3: Heimweegemeenschap (Lode Baekelmans); - Sonnetten (L. De Schutter); - Boekbeoordeeling.
|
|