Engelsch roll-cumulus) uitgestrekt zijn, heeten cumulus door hunne hobbelige massa en stratus door hun uitgestrekten vorm, men noemt ze dus strato-cumulus.
Op die wijze slaagt men er in door enkele letters den bewolkten hemel te beschrijven, want de meteorologische aanteekeningen, de wolken betreffende, worden alleen door de eerste letters der woorden opgeschreven bijv.: cumulonimbus, teekent men Cu N aan.
Doch die eenvoudige aanteekeningen kunnen slechts dienen om het algemeen uitzicht der bewolking aan te duiden.
Het bestudeeren der wolkenvormen en hunne veranderingen is zeer aantrekkelijk. Die studie kan geschieden door kort op elkander volgende teekeningen, en beter nog fotografieën.
Teekeningen kunnen dienen als men alleenlijk de veranderingen van den om vang der wolken opzoekt, zooals bijv.: de cumulus-knotsen, of de onderste randen van een tragen nimbus: doch wanneer men de veranderingen van vorm door de beschaduwde deelen wil nagaan, dan komt de fotografie goed van pas.
Hoe bekomt men wolkenfoto's?
Elkeen die zich met fotografie onledig houdt, weet zeer goed dat op al de gewone platen waarop men landschappen fotografeert, de wolken bijna nooit of zeer zelden te voorschijn komen, en dan nog door bijzondere omstandigheden van verlichting. Dit komt hierdoor dat, zelfs bij de snelfotografieën, de gevoelige plaat te lang aan het licht blootgesteld wordt. De blauwe stralen waaruit het hemellicht grootelijks bestaat, hebben zooveel invloed op de platen als het witte wolkenlicht. De eerste gedachte die opkomt is dus, den invloed van het blauwe licht te verflauwen, zonder het witte in groote mate te verminderen.
- Indien donkere wolken zich op een blauwen hemel af-