| |
| |
| |
Kunst- en Letternieuws.
Willem Royaards is sedert geruimen tijd op tournée in Indië. Hij heeft er reeds dagen van storm en onweer gekend, waarop hij met een deel van zijn publiek bijna handgemeen werd. Daarnaast mocht hij ook triomfen beleven. Zijn ongeëvenaard zeggerstalent dwong tot eerbied en geestdrift. Op een voordracht te Soerabaja, voor een klein maar uitgelezen publiek, was dit succes wel het grootst. Hij droeg er fragmenten voor uit Potgieter, Perk, Kloos, Tideman, H. Gorter, Boeken, Verwey, H. Swarth en H. Van der Schalk. Royaards' Indische rondreis blijkt ook een groot geldsucces te zijn.
***
De 2e Nobelprijs voor de natuurkunde viel einde 1902 te beurt aan twee Nederlanders, de heeren H.A. Lorentz uit Leiden en P. Zeeman uit Amsterdam. Prof. Mommsen te Berlijn bekwam den prijs voor litteratuur; Majoor Ross te Liverpool dien voor geneeskunde; prof. E. Fischer te Berlijn dien voor scheikunde. De vredesprijs werd verdeeld tusschen Ducommun en Gobat te Bern.
De Nederlandsche wetenschap mag er trotsch op zijn, dat alweer twee harer vertegenwoordigers den Nobelprijs voor de natuurkunde veroverden. Men herinnere zich, dat deze prijs toen hij in 1901 voor het eerst uitgereikt werd, ook eenen Nederlander, nl. Prof. van 't Hoff te beurt viel.
De heeren Lorentz en Zeeman maakten zich zoo verdienstelijk door hunne aanvulling en vollediging van de electro-magnetische lichttheorie van Maxwell.
***
Op Hoop van Zegen van Heyermans werd in December 11. te Parijs in het Théâtre Antoine opgevoerd. Catulle Mendès schreef over het stuk in het Journal: wij bewonderen den eenvoud de opvatting et het eerlijke doel. In de Echo oordeelde men, dat het stuk meer eigenaardig en beangstigend dan artis- | |
| |
tiek werkt. De Aurore spreekt er met geestdrift over, doch het schijnt wel, dat vooral de strekking van het stuk de oorzaak van die geestdrift is. De Gaulois wijdt een heele bewonderende kolom aan het stuk. Vooral het derde bedrijf, dat men een oogenblik had willen schrappen, verwekt de geestdrift van dit blad. Het laatste bedrijf heet meer dan drama, tragedie. Volgens dezelfde criticus was het publiek eerst verwonderd, maar langzamerhand sterk geroerd en opgewonden. Larroumet in de Temps en E. Faguet in de Débats sparen ook geen lof.
Het romantisch soldatenspel Het Pantser van denzelfden schrijver werd in December 11. bij S.L. Van Looy te Amsterdam uitgegeven. Ora et Labora, een spel van het land, is ook ter pers.
***
Nieuwe Opera's. Humperdinck werkt aan eene komische opera: Het Huwelijk tegen den Wil, naar een Franschen tekst. De Russische componist Arenski is ook bezig met de muziek van eene opera waarvoor Tolstoï's Opstanding de stof leverde.
***
Kunst und Künstler, het nieuwe Duitsche kunsttijdschrift, geeft in zijn nummer van December 1902 11. een goed artikel van Max J. Friedländer over de Brugsche tentoonstelling der vroegste Vlaamsche schilders.
***
Van de Algemeene Geschiedenis, door Dr H. Brugmans en Dr P.W. Kernkamp, geïllustreerd onder toezicht van E.W. Moes, is thans het deel verschenen dat de middeleeuwen behandelt. Het is het werk van Dr Brugmans. Door zijn degelijken tekst en door de overvloedige, goed gekozen en flink uitgevoerde illustraties mag dit boek een prachtwerk genoemd worden (Leiden: A.W. Sythoff).
***
De Encyclopaedia Britannica, of liever de 10e uitgaaf van dit reusachtige en nog steeds groeiende werk, is thans voltooid. De eerste uitgaaf, dagteekenend uit 1768, bevat slechts drie deelen in quarto. De tiende bevat er vijf en dertig in folio. Niet minder dan 500 Engelsche sommiteiten op het gebied van kunst
| |
| |
en wetenschap werkten aan dit monument mede. Einde November 11. had de redactie van de Times, die de uitvoering der laatste Encyclopaedia-uitgaaf bestuurt, al de medewerkers op een banket uitgenoodigd, waar Balfour, Selborne, Wolseley e.a. het woord namen om het voltooide werk te roemen.
***
In de Fransche Kamer werd het voorstel ingediend om het stoffelijk overblijfsel van Michelet, Renan, Quinet, Balzac en Zola naar het Pantheon over te brengen.
***
Tinel's Franciscus werd te Milaan uitgevoerd in November 11. in de Perosi-zaal.
***
In de XXe Eeuw liet F. Van Eeden een paar artikels verschijnen waarin hij zijne mindere ingenomenheid met de tegenwoordige Hollandsche letterkunde uitdrukt. L. Van Deyssel, zelf redacteur van de XXe Eeuw, beantwoordde Van Eeden's artikel, (December 11.) met heel wat bitsigheid.
***
Gerhard Hauptman's nieuwste tooneelwerk Der Arme Heinrich, een dramatisch gedicht naar Hartmann von Aue's bekend werk, werd begin December 11. te Berlijn opgevoerd. De dramatische spanning ontbreekt in het stuk, maar daarentegen zijn er hoogst dichterlijke tooneelen in. Volgens de critici was het succes van het stuk zeer groot, maar ging uitsluitend naar de litteraire, niet naar de dramatische schepping van den dichter.
***
Björnstjerne Björnson's 70e verjaardag werd te Kristiania op 8 December 11. met grooten luister gevierd. 't Was een echt nationale feestdag; uit Vlaanderen ontving de gevierde dichter ook een huldeadres onderteekend door Pol de Mont en een groep Antwerpsche kunstenaars.
Mev. D. Logeman-Van der Willigen gaf in het Volksbelang van 20 December een boeiend verslag over deze feesten.
| |
| |
Dr Schaepman, de bekende Hollandsche politieke leider en letterkundige, is op Woensdag 22 Januari 11. te Rome overleden.
In 1844 was hij te Tubbergen geboren. In 1867 werd hij priester gewijd. Hij schreef gedichten in den trant van Da Costa en Vondel, waaronder Aya Sophia zeker een der mooiste is. Schaepman oogstte zijn grootsten roem in de politiek.
In 1880 werd hij Kamerlid voor Breda. Tot op het einde van zijn leven bleef hij door zijn werkkracht, zijn klaar verstand en vooral door zijn weergaloos redenaarstalent de erkende hoofdman der ultramontaansche partij. De trouwe bezoekers der Nederlandsche congressen zullen zoo gauw de typische figuur van pastoor Schaepman niet vergeten.
***
Winternachtsdroom, zangspel in een bedrijf, tekst van L. Ducatillon en muziek van A. De Boeck, oogstte te Antwerpen in het Nederlandsch lyrisch tooneel luiden bijval. De heer Carré van de Opéra Comique te Parijs was op de première aanwezig en knoopte onderhandelingen aan voor de opvoering te Parijs.
***
De stad Antwerpen richt haren 5en driejaarlijkschen tooneelwedstrijd in met 4 prijzen vaa 500 fr. en 4 prijzen van 200 fr. voor drama's, tooneelspelen, blijspelen en zangspelen. De mededingende werken worden vòòr 15 Juni 1903 ingewacht op het Stadssecretariaat.
***
Den 1 Februari werd Pol de Mont, ter gelegenheid van zijn benoeming tot ridder in de Leopoldsorde, te Antwerpen plechtig gevierd. Hem werd een feestmaal door ongeveer 200 deelnemers aangeboden en een album met portretten en kunstbijdragen van 350 vereerders vereerd.
***
De Gentsche bouwmeester J. De Waele heeft bij Lamertin in Brussel een geleerd prachtwerk uitgegeven: L'évolution des formes architecturales (4o met 259 platen, 20 fr.).
***
Bij Wesmael-Charlier te Namen verschijnt de 2e uitgave van O. Pecqueur's Manuel pratique de dissertation française: conseils, modeles, plans, matériaux, sujets (360 blz. 8o; 2.50 fr.).
| |
| |
Een zeer belangrijk boek is Op weg naar een nieuwe Maatschappij, beginselen en taktiek van den klassenstrijd door Ch. Cornelissen (Amsterdam, Becht, f. 1.90).
***
Door den Nederlandschen Boekhandel (Antwerpen-Gent) worden uitgegeven de Romantische Werken van Melati van Java in 12 deelen van 240-300 blz. tegen 1 fr. per deel.
***
In Antwerpen is den 17 Aug. 11. een Peter Benoit-fonds gesticht, hebbende vooral tot doel de uitvoering van 's Meesters werken te bevorderen.
***
Bij G., J. en E. Janssens te Antwerpen is verschenen: Onthullingen over de Belgische Omwenteling van 1830, voorafgegaan van een beknopt overzicht van Frankrijks invallen in Belgie door Maurits Josson (264 blz. 8o, 3 fr.).
***
Verschenen: Wiegeliedje, woorden van [G.] De Mey, muziek van Emile Hullebroeck, met vioolbegeleiding naar beliefte. Verkrijgbaar te Gentbrugge bij den toondichter, aan één frank.
***
In den Nederlandschen Boekhandel (Gent en Antwerpen) verscheen: Begijntjes en Begijnhoven, door Clara Cogen-Ledeganck, met teekeningen van Anna De Weerdt-Cogen.
Aangelokt door het vele schoone, het bekoorlijke, het weemoedige dat van de Gentsche Begijnhoven uitgaat, heeft Mevrouw Cogen-Ledeganck, de dochter van den dichter K.L. Ledeganck, hier een viertal schetsen aan gewijd - Begijnekens-Leven; de Begijnhoven van Gent; Onnoozele-kinderendag en Het Begijntje - die uitmunten door het innerlijke van de beschrijving en door het mee-voelen van het beschreven onderwerp.
Mevrouw A. De Weert-Cogen heeft met veel piëteit den tekst van hare moeder versierd met twaalf prachtige teekeningen, die, in lichtdruk (phototypie) weergegeven, als buitentekst-platen aan het boek zijn gevoegd. Deze teekeningen zijn op meesterlijke wijze uitgevoerd en geven een duidelijk beeld en een intiemen
| |
| |
indruk van de zoo merkwaardige Gentsche Begijnhoven en het leven dat daarin geleid wordt. Deze prachtuitgave kost slechts 5 fr. par exemplaar.
***
Bij den uitgever J. Vuylsteke te Gent is verschenen Iudrukken en Ervaringen van wijlen den Nestor der Vlaamsche letterkunde, D. Sleeckx.
Die bundel bevat zijne gedenkschriften over zijn eigen leven met de opkomst der Vlaamsche Beweging tot 1840.
Over de omwenteling van 1830, de beschieting van Antwerpen door generaal Chassé, de familie van Rijswijck, enz. geeft dit laatste boek van Sleeckx allerlei schilderachtige en kostelijke bijzonderheden.
***
Het jaar 1902 sluit met de verschijning eener nieuwe aflevering van Prof. de Vries' groot Woordenboek. Zij gaat van Heer tot Helft en werd bewerkt door Dr. A. Beets.
Bravo voor de Redactie, die de afleveringen dapper na elkander laat volgen!
***
Te gelijk zijn drie letterkundige tijdschriften der jongeren met Kerstdag verschenen: 1) Jong-Vlaanderen, eene brochure, in vervanging van de achtergebleven nummers van het nu opgeschorste katholiek vlaamschgezind maandblad en halfmaandblad onder de redactie van René De Clerq en Alfons Sevens (Gent, Roegiers); 2) Vlaanderen, maandschrift voor de Vlaamsche letterkunde onder redactie van Stijn Streuvels, Herman Teirlinck, Emmanuel De Bom, August Vermeylen, Alfr. Hegenscheidt en P. van Langendonck (Nederlandsche Boekhandel); 3) Groot Nederland, letterkundig maandschrift voor den Nederlandschen stam, onder redactie van Cyriel Buysse, Louis Couperus en W.G. van Nouhuys (Amsterdam, Holkema en Warendorf.)
Intusschen blijven Het tweemaandelijksch tijdschrift der Noordnederlandsche jongeren, de flinke Onze eeuw, en de oude en steeds verjongde Gids stand houden tegen al dat jong opkomend gewas.
Er is leven in de brouwerij.
***
| |
| |
Van de Biographie nationale, uitgegeven door de Kon. Academie van België onder toezicht van den heer Ferd. Van der Haeghen, is eene nieuwe aflevering verschenen.
Het is de eerste van deel XVII en zij gaat van Per tot Piers. Men vindt er de beide Perrenot's, broeders van Granvelle (door Ern. Gossart), den toonkundige Pevernage (door Fl. van Duyse), al de historische Philippe's der Nederlanden, waaronder Philips de Schoone (door A. De Ridder), Philips de Stoute van Bourgondië (door H. Pirenne). Philips de Goede (door denzelfde), Philips II (door Ern. Gossart), enz.
***
In het bekend Noordnederlandsch tijdschrift De Bouwwereld van Amsterdam (Januari-nummer) komt het begin voor eener studie over Het grafelijke Kasteel te Gent door J. De Waele, den knappen bouwmeester, die de herstelling sedert een tiental jaren zoo goed heeft geleid. Een plattegrond van het Gravenkasteel en lichtteekeningen voorstellende den kleinen toren aan de Lieve, de voorpoort der Geldmunt en het algemeen zicht langs het water luisteren dit eerste artikel op.
***
Verschenen: Corpus documentorum Inquisitionis haereticae provitatis Neerlandicae. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke en bisschoppelijke Inquisitie in de Nederlanden, uitgegeven door Prof. Dr. Paul Fredericq en zijne leerlingen. Vijfde deel (tijdvak der Hervorming in de zestiende eeuw, eerste vervolg, stukken van 24 Sept. 1525 tot 31 Dec. 1528). - Gent, J. Vuylsteke en Den Haag, Martinus Nijhoff, 538 blz.
Dit vijfde deel van het Corpus Inquisitionis Neerlandicae is tevens de negende bundel van de Werken van den practischen leergang van vaderlandsche geschiedenis van Prof. Paul Fredericq aan de Gentsche Hoogeschool. De eerste bundeel verscheen in 1889.
***
De werkjes: De Reuzen van het Woud en De Groote Dierenwereld, natuurtafereelen voor de jeugd door P. Van Hauwaert,
| |
| |
zijn op gunstig verslag van den Verbeteringsraad voor het lager onderwijs, bij ministeriëel besluit van 7e Jan., als prijsboek en voor de schoolbibliotheken aangenomen.
***
Op gunstig advies van den Verbeteringsraad van het lager onderwijs, werd het werk De Fouten der Kinderen, opvoedkundige nota's door Pol Anri, verschenen bij den uitgever Ad. Hoste, te Gent, op den officieelen catalogus gebracht en door de Regeering aanbevolen als werk, bestemd voor de bibliotheken der kantonale onderwijzersvergaderingen en voor de bibliotheken der Normaalscholen.
***
Nr 26 en 27 van Flandria's Novellen Bibliotheek (Gent, vennootschap Plantijn, 15 centimes) bevatten Geertruide Van Oosten, geschiedenis van een Delftsch begijntjen uit de XIVe eeuw, door J.A. Alberdingk Thijm en O.K. 93 (Poste restante), waarvan de schrijver niet vermeld wordt. Wij meenen ons te herinneren dat dit stukje van Coopman Junior is, doch kunnen voor 't oogenblik niet nagaan, of ons geheugen ons geene parten speelt.
***
Mej. M.E. Belpaire liet een boek verschijnen over Het Landleven in de letterkunde der 19e eeuw. Het is een overdruk van hare bekende artikels uit Belfort en Dietsche Warande. Heel zonderling doet het aan, niets te vernemen over de Zwitsersche schilders van het landelijk leven, J. Gotthelf en G. Keller, ongetwijfeld twee der knapste beoefenaars van het genre.
***
De Bouwvallen van Venetië. - Voor den val van den St Marcustoren dachten de Venetianen, dat de monumenten hunner stad om zoo te zeggen onvergankelijk waren. De legende liep, dat de St Marcustoren een wortel had, die met de jaren groeide en het gebouw steviger in den grond vestte. De val van den St Marcus heeft dit geloof een harden slag toegebracht. Nu zien de Venetianen overal dreigende bouwvallen. Overal
| |
| |
moet thans hersteld en versterkt worden. De Italiaansche minister van onderwijs, Nasi, bereidt een wetsontwerp voor, dat bestemd is om de bouwkundige gebreken van Venetië te verhelpen. De onkosten worden in dit ontwerp geschat als volgt: Dogenpaleis en San Giovanni e Paolo: elk 140,000 Lire; Frarikerk 120,000 Lire; San Zaccaria 40,000 Lire. Daarbij komen nog voor de S. Maria della Salute, waarvan de kleine koepel moet hersteld worden: 60,000 Lire en voor het dak en toren der kerk van S. Giorgio Maggiore: 18,000 Lire, voor Santa Maria Mater Domini en Santa Maria del Miracoli onderscheidelijk: 15,000 en 12,000 Lire. San Barnaba en San Giobbe zijn geraamd elk op 50,000 Lire onkosten, Gli Scalzi op 18,000, San Francesco della Vigna, ter repareering van de zware Palladiaansche facade en van den toren: 45,000 Lire en eindelijk voor Santa Maria op Torcella nog 20,000 Lire.
***
Nog Tijdschriftennieuws. Jong Holland en De Arbeid worden versmolten. Jongere letterkundigen uit Noord en Zuid werken aan dit vernieuwde tijdschrift mede. De Vlaamsche redactie bestaat uit: V. De Meyere, K. Van de Oever en Fr. Buyens.
We leven waarlijk in een tijd van tijdschiftenmetamorphose!
***
Ernst von Wildenbruck, de Duitsche hofdichter, is op dit oogenblik de lieveling van het Berlijnsche schouwburgpubliek. Zijn treurspel König Laurin wordt dagelijks gespeeld sedert weken, met onverzwakten bijval. Een opera Feuersnoth, tekst van Von Wildenbruch en muziek van R. Strausz, ging tot over de 250 vertooningen.
***
Gabriel Mourey, bestuurder van het Fransche tijdschrift Art et Décoration, hield in den Haagschen Kunstkring eene voor. dracht over Emile Claus, het heerlijk begaafde Leiekind. Te zelfder tijd had de Kunstkring eene tentoonstelling van werken van Claus ingericht.
***
| |
| |
| |
Inhoud van Tijdschriften.
(W., M., 2M., 1/2M. wekelijks, maandelijks, tweem., halfm.)
De XXe Eeuw. Jan. '03: J.P. de Vooys: Kritiek op de Marxkritiek van mr. Treub. - A. Gutteling: Orfeus en Eurydice. - L. van Deyssel: Feesten van Jac. v. Looy. - E. Erens: Begijnenhof te Gent. - Doode: Herman Leysen. - H. Heyermans Jr.: Schakels. - L. van Deyssel: Aanteekeningen. - J.C. Hol: Muziek. - A. Verwey: Laatste Nederl. uitgaven. - J.T. De Boer: H. Blink. - Febr. '03: Van Deyssel: Uit ‘Het leven van Frank Rozelaar’. - De. Vooys: 2 christen-demokraten uit de 14e Eeuw. - Ad. Herckenrath: Verzen. - J. Prins: Verzen. - V. Deyssel: Tamboer-Majoor. - Dr Aletrino: Stille uren. - A. Verwey: Dichteres en Partijleidster. - Hondius v.d. Broeck: Geschiedenis-vragen. - Hol: Muziek. - L.v. Deyssel: Aanteekeningen.
De Nieuwe Gids (Haarlem, Van der Heiden, M., f. 7.50). Jan. '03: H. Robbers: Verjaardag. - De Veer: Verzen. - Hora Adema: Van een doode. - Reyneke v. Stuwe: Een Verloving. - Willen Kloos: Verzen. - J.B. Schepers: Uit: Alwin. - J. De Meester: Geertje. - Kloos: Literaire Kroniek. - Feb. '03: Van Campen: Blinde en droomertje. - W. Kloos: Verzen. - Hora Adema: Van een Doode. - Redingius: Verzen. - Steenloff: Geo Roggenbeek. - J. De Boer: Verzen. - De Meester: Geertje. - R. Van Stuwe: Verzen. - C.B.: Schijn of Wezen? - Kloos: Literaire kroniek.
Dr H Boeken is als redacteur afgetreden; J. De Meester nam zijn plaats in.
Vlaanderen (v. Dishoeck-Bussum. De Nederlandsche Boekhandel. Gent-Antwerpen. M. 10 fr.) 1 Jan. '03: Streuvets: Joel. - Van de Woestijne: Verzen. - René De Clercq: Rapen. - V. Offel: Lente. - W. Gyssel: Regen. - Caesar Gezelle: Herfst. - Teirlinck: Het Gesmoor. - Van Langendonck: Het Woud. - Vermeylen: Kroniek. - Overzicht.
II Feb. '03: Streuvels: Joel. - L. Lambrechts: De Harp. - W. Gyssels: Verloren Tijd, Avond. - Kroniek: Van Langendonck: G. Gezelle. - Overzicht: Hegenscheidt: Louis Bouwmeester. - Winternachtsdroom. - V. Langendonck: De Waard uit den bloeienden Eglantier.
| |
| |
Nieuwe arbeid. (Utrecht. Van Romburgh, Antwerpen. Van Melle. M. 7.50 fr.). Januari en Februari: Bijdragen van Joh. Bakker, Victor de Meyere, Graedt v. Roggen, Tersteeg, Pol de Mont, Thomson, Ad. Herckenrath, Buyens, Blokzijl, K. Van den Oever, De Laey. De Clercq, Salomons, De Cneudt, Delen, Focq, Eeckels; Van Sonsbeeck, Thorn, Prikker, Van Dam.
Hollandsche Revue (Haarlem, Loosjes, M., geill., 16,25 fr.), Dec. 02, Jan. 03: T. De Vries en een aquarel van H. Cassiers; - Wereldgeschiedenis; - Belangrijke onderwerpen (een ideaalvoedsel; - avondklanken in de duinen; - Indische schilderkunst); - Karakterschets (A. Staalman en P. Pop); - Revue van 36 Ndl. en 15 vreemde tijdschriften; - Het boek van de maand (Vrouwenkwestie door Lely Braun; - Vernieuwing van Christendom door Bruining); - Boekentafel.
De Natuur (Utrecht, Broese, M., geïll., 8 fr.), Dec. '02.-Jan. '03: Wat een mensch eet en hoeveel hij eet (Dr. Snijders); - De Simplontunnel (Dr. Van Hennekeler); - Een Wiskunstenaar onder de Insecten (Dr. De Meyere); - De Funktie van de Schildklier (Dr. Rijkens); - De verbeteringen van het Elektrisch Booglicht (Dr. Bleckrode); - Het vinden van een Mammouth; - Sterrenkundige mededeelingen; - Recensie en correspondentie.
Dietsche Warande en Belfort (Gent, Siffer, M., 8 fr.), Dec. '02.-Jan. '03': In de Steppe (Maxim Gorki); - Bredenbrücker (Bischoff); - Jacques Perk (Jaak Boonen); - Een Kunstjuweel (E. Belpaire); - Door eene Poort (E. De Grave); - Oud- Indische Romans (C. Lecoutere); - Boekennieuws, Tijdschriften, Omroeper.
La Belgique Coloniale (Brussel, rue du Trône, W., geïll., 7 fr.), Dec. '02.-Jan. 03': Ethnographie congolaise; - La situation au Maroc; - Le haut-Congo comme voie navigable; - Les minerais de fer du haut-Congo; - La capture et le dressage des éléphants; - Compte-rendu des explorations de l'année; - Ce qui se mange; - Une excursion au mont Chionzo; - Autour du monde; - Nécrologie (Jules Van Dorpe; commandant de la Kethulle de Rijhove); - Bulletin commercial; - Nouvelles et informations.
Tijdschrift voor Sociale Hygiene en Hygienische Bladen (Amsterdam, J. van Rossen, M., 10 fr.), Dec. O2'-Jan. 03': Het Vaccinatie vraagstuk (Dr. Lingbeek); - De beurs of het leven
| |
| |
(Dr. Brunsma). - De krankzinnigenverpleging en de Staten-Generaal (R.); - Bescherming der openbare gezondheid in het buitenland; - Sanitaire kroniek; - Recensies; - Varia.
Le Mouvement hygiénique (Brussel, Lamertin, M., 8 fr.), Nov, - Dec. 02': Les habitations ouvrières (Dr. Laruelle); - Corrélation entre la tuberculose humaine et la tuberculose bovine; - Chronique; - Bibliogr.; - Bulletin de Soc. Méd. belge de tempérance; - Revue belge de la tuberculosé.
Volkskunde (Gent, Hoste, M., 3 fr.) XV, 1-2: Het Spel van de Koningsdochter (A. De Cock); - Spreekwoorden en zegswijzen afkomstig van oude gebruiken; - Een Wôdansoffer (Dr. Schrijnen); - Ndl. sprookjes en vertelsels; - De ‘Reinaert’ bij de Indianen (J.D.C.); - Boekbeoordeelingen.
Ons woord, Tolk der Antw. Onderwijzersvereeniging Diesterweg (Antw., Melsen, M., 2 fr.), Jan. 03': Antwerpsche Grammatika; - Over aanschouwelijk onderwijs; - Kijkjes; - Normale Uitbreiding; - Recensie; - Op de proef, drama van M. Dreyer; 4e bedrijf.
Revue bibliographique belge (Brussel, Schepens, M., 3 fr.), in ieder nr: Chronique; - Bibliogr. belge; - Périodiques belges; - Bibliogr. étrangère; - Périod. étrangers; - Annonces.
De Turner (Antw., Montignystraat, 44, 1/2 M., 2 fr.), Dec. 02' Jan. 03': Turnbelangen in de school en in de vereenigingen.
Neerlandia, Orgaan van het Algemeen Nederlandsch Verbond (Den Haag, Uitgeversmaatschappij Nederland, M., 2,75 fr.), in ieder nr: Mededeelingen over de afdeelingen van het Verbond; - Nieuws uit de verschillende streken van Groot-Nederland.
School en Leven (Groningen, Wolters, W., geïll., 8,40 fr.), Dec. 02'-Jan. 03': School en onderwijzer bij beschaafde volken (A. Stokvis); - Tolstoï's Gedachten over de opvoeding; Misbruik van Bijbelteksten; - Eene kleine geschiedenis der letterkunde (A. Stellwagen); - De persoon van den onderwijzer; - Arbeid en Kunst (Polak); - Een omslag vol ontevredenheid; - Waarheid bovenal (Marie L.); - Van die ons schoonheid gaf (R.C.); - Gedichtjes, Verhaaltjes, Bibliogr., Correspond., Advertenties; - Wetenschappelijk Bijblad: Iets over het geheugen.
| |
| |
Lucifer (Antw., Janssens, W., 3,50 fr.), Dec. 02'.-Jan. 03': Tooneelnieuws.
Tijdschrift voor Geschiedenis, Land- en Volkenkunde (Groningen, Noordhoff, 2 M., fr. 10.75) XVIII, 1: Een Nederlandsche Goudzoeker (Dr. De Boer); - Handel en Scheepvaart in Broek in Waterland (W. Van Engelenburg); - De Boven-Kapoewas-meervlakte (R. Schuiling); - Mededeelingen, Bibliogr., Revue.
Kunst en Leven (Gent, A. Hoste, M., 12 fr.) I, 9: P. de Mont: Buitenlandsche Kunstenaars (I Hans Schwaiger); - Vele mooie platen.
De Vrije Tribune (Lekkerkerk, gebr. den Oudsten, M., 5 fr.) I, 1: De ‘Ragusade’ (P.J. De Bruïne Ploos van Amstel); - Eene verwaarloosde wetenschap (J.L.); - De Klok in het Woud der Tijden (H. Oolbekkink); - Henri Borel (A. De Lambaille); - Verzen.
De Navorscher (Zalt-Bommel, Van de Garde, M. 18 fr.). LIII, 1: Geschiedenis: Prins Willem I en Don Juan; - Van Speycks zelfopoffering verschillend beoordeeld; - dichterlijke ontboezeming bij de verwerping van het Plan van Constitutie van 1797; - Oudheidkunde: Hoe in 1804 het Bredasche gemeentebestuur de publicatie betreffende de opheffing der gilden heeft ontdoken; - het stadhuis te Utrecht; - het lusthuis Soestdijk verhuurd; - Duitsche speelkaarten; - R.K. priesters begraven in Protest. Kerken; - Zestienjarige officieren en onderofficieren bij de Nederl. armée 1802; - Excellentie (titel); - Een huwelijksaanzoek per advertentie in 1797; - Conservatorium français in de 18de eeuw; enz.; - 3. Geslacht- en Wapenkunde: Genealogische en heraldische aanteekeningen aang. Holl. familiën op Ceylon; - Uittreksels uit de doopboeken van Hattem.
|
|